5+ cărți de manipulare pe care trebuie să le ai în bibliotecă

Conceptul de manipulare este destul de controversat. Cu toate că puține persoane recunosc, există părți bune în principiile care stau la baza manipulării care îți pot crea un avantaj în viața de zi cu zi.

Nu sunt foarte multe cărți de manipulare și persuasiune documentate metodic. Cert este că există este o modalitate de a influența pe cineva cu tactici indirecte, abuzive, uneori înșelătoare.

De exemplu, persoanele care sunt non-asertive sau co-dependente, au probleme în a fi directe și pot folosi manipularea pentru a-și croi drumul. Pentru a evita capcanele, dar și pentru a putea manipula pe cineva, îți recomand să citești cărți despre manipulare. Îți propun mai jos cinci astfel de cărți care au conținut care a trecut și peste testul timpului.

1. Psihologia Persuasiunii

Robert Beno Cialdini, autorul cărții ”Psihologia Persuasiunii”, explică psihologia din spatele puterii de convingere pe care îl au unii oamenii și cum poate oricine să o aplice. Dr. Robert Cialdini este expertul în domeniul de influență și persuasiune, domeniu care se extinde rapid.

Treizeci și cinci de ani de cercetare riguroasă, bazată pe dovezi, împreună cu un program de studiu de trei ani, privind ceea ce îi determină pe oameni să schimbe comportamentul, a condus la această carte extrem de apreciată.

Vei învăța cele șase principii universale, cum să le folosești pentru a amplifica puterea de convingere și a învăța cum să te aperi de manipulare. Perfect pentru oamenii din toate domeniile, principiile acestei cărți despre manipulare te vor îndrepta spre o schimbare personală profundă. 

2. Gândire rapidă, gândire lentă

În ”Gândire rapidă, gândire lentă ”, Daniel Kahneman ne duce într-un turneu revoluționar al minții și explică cele două sisteme care conduc felul în care gândim. Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional, iar Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ și mai logic.

Kahneman expune capabilitățile extraordinare și, de asemenea, defectele și prejudecățile gândirii rapide și dezvăluie influența omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gândurilor și comportamentului nostru.

Impactul aversiunii pierderilor și a suprasolicitării asupra strategiilor corporative, dificultățile de anticipare a ceea ce ne va face fericiți în viitor, provocările de a încadra în mod adecvat riscurile la locul de muncă și la domiciliu, efectul profund al prejudecăților cognitive asupra a tot ceea ce se întâmplă, planificarea următoarei vacanțe – fiecare dintre acestea poate fi înțeleasă numai prin cunoașterea modului în care cele două sisteme colaborează pentru a modela judecățile și deciziile noastre.

Angajând cititorul într-o conversație plină de viață despre modul în care gândim, Kahneman dezvăluie unde putem și nu putem avea încredere în intuițiile noastre și cum putem folosi beneficiile gândirii lente.

El oferă perspective practice și luminante în ceea ce privește modul în care se fac alegeri atât în afacerea noastră, cât și în viața noastră personală – și cum putem folosi diferite tehnici pentru a ne proteja de problemele mintale care adesea ne fac probleme. „Gândire rapidă, gândire lentă” vă transformă modul în care vă raportați la gândire.

3. Succes și putere – 48 de legi pentru a reuși în viață

Amoral, viclean, nemilos și instructiv, acest New York Times bestseller, cu multe milioane de exemplare, reprezintă manualul definitiv pentru oricine este interesat de câștigarea, observarea sau apărarea împotriva controlului final.

În cartea pe care revista “People“ a proclamat-o „seducătoare” și „fascinantă”, Robert Greene și Joost Elffers au distilat trei mii de ani de istorie a puterii în 48 de legi pentru a reuși în viață, trăgând din filosofiile lui Machiavelli, Sun Tzu și Carl Von Clausewitz.

Unele dintre legi te învață despre nevoia de prudență (Legea 1, care îți recomandă să nu-ți întreci niciodată maestrul), altele predau valoarea încrederii (Legea 28, care ne spune să abordăm cu îndrăzneala orice situație) și multe dintre ele recomandă auto-conservarea absolută (Legea 15).

Totuși, fiecare lege are un lucru în comun: un interes în dominația totală. Într-un pachet îndrăzneț și arestant în două culori, cele 48 de legi ale puterii sunt ideale dacă scopul tău este cucerirea, autoapărarea sau pur și simplu înțelegerea regulilor jocului. 

4. 76 fallacies

Haide să vorbim și despre cartea lui Michael LaBossiere, “76 fallacies”.

O aberație (în engleză fallacy) este o eroare în raționament. Așa cum este o idee bună să eviți să mănânci alimente proaste, este de asemenea o idee destul de bună să eviți erorile în raționament.

Din păcate, raționamentul deficitar este prea comun – se revarsă din televizor și infectează web-ul că o armată de păianjeni veninoși. Poate chiar mai rău decât aberațiile induse din afară sunt aberațiile auto-induse. Acestea pot determina oamenii să ia decizii proaste cu privire la chestiuni mari și mici.

Din fericire, există un element de protecție împotriva raționamentului rău, și anume, cunoașterea. Această carte concisă oferă cititorului definiții și exemple de șaptezeci și șase de aberații comune – cunoașterea pe care o persoană trebuie să o apere într-o lume plină de aberații .

Un alt loc foarte bun în care poți găsi astfel de colecții de erori de raționament este pe Wikipedia. Lista cu ”logical fallacies” este interesantă și probabil o să începi să recunoști câteva în viața de zi cu zi. O altă resursă interesantă pe această temă este yourlogicalfallacyis.com.

5. Omul în căutarea sensului vieții

Memoriul psihiatrului Viktor Frankl a reunit generații de cititori cu descrierile sale de viață în lagărele de moarte naziste și lecțiile sale pentru supraviețuirea spirituală.

Bazându-se pe propria sa experiență și povestirile pacienților săi, Frankl susține că nu putem evita suferința, dar putem alege să-i facem față, să găsim înțeles în ea și să avansăm cu un scop nou.

În centrul teoriei sale, cunoscut sub numele de logoterapie, este o convingere că unitatea umană primară nu este plăcerea, ci căutarea a ceea ce găsim în mod semnificativ.

„Omul în căutarea sensului vieții” a devenit una dintre cele mai influente cărți din America și continuă să ne inspire pe toți să găsim o semnificație chiar în actul de a trăi.

În concluzie, primul pas este să știi cu ce te confrunți. Persoanele care sunt familiare cu astfel de tactici, știu la ce mecanism de declanșare să apeleze. Studiază-le tactica și află armele preferate. Construiește-ți stima de sine și respectul de sine. Asta este cea mai bună apărare!

De asemenea, învață să fii asert și stabilește limite. Și nu uita, citește cele 5 cărți despre manipulare despre care am vorbit mai sus pentru a învață principiile.

Tu ce cărți despre manipulare ai mai citit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.