Aventuri cu inscrierea la cresa. 2019. Sectorul 5 Bucuresti

Ca la noi, la nimeni…

In timp ce in 2017 Uniunea Europeana se strofoca sa gaseasca o solutie prin care natalitatea sa fie incurajata astfel incat carierele parintilor sa nu aiba de suferit, Consiliul Local al sectorului 5 Bucuresti a adoptat Hotararea nr. 04/31.01.2017 in baza careia au fost stabilite regulamentele de functionare ale creselor Sf. Stelian si Sf. Andrei.

Astfel, in art. 6 din „Hotararea vietii in Romania” putem regasi conditiile de acceptare a unui copil la cresa, respectiv:

„De serviciile acordate de cresa beneficiaza urmatoarele categorii de persoane:

  • copii cu varsta de pana la 4 ani care au domiciliul sau resedinta in sectorul 5 si care sunt apti din punct de vedere medical pentru a frecventa cresa;
  • copii ai caror parinti nu au loc de munca dar se afla in cautarea unuia;
  • copii a caror mame sunt eleve sau studente si frecventeaza o unitate de invatamant de zi (adeverinta de la unitate).

Adminterea la cresa se face la inceputul anului scolar dar si in cursul anului in ordinea depunerii cererii de inscriere, in functie de situatia socio economica si juridica a familiei si in functie de numarul locurilor disponibile.”

In timp ce in 2019, Uniunea Europeana dispune prin intermediul Directivei nr. 1158/2019 faptul ca salariatii care au copii în varsta de pana la 8 ani pot solicita angajatorului un program flexibil care sa le permita sa acorde mai multa atentie cresterii si educarii copiilor, in Romania copiii angajatilor nu pot fi inscrisi la crese deoarece copii celor care nu muncesc au prioritate.

Sa se fi gandit distinsul Consiliu Local la criterii de eligibilitate intalnite la altii mai destepti ca noi. De exemplu: familii monoparentale, obligativitatea vaccinarii – ca doar na’… cum ar putea generatiile viitoare sa inteleaga ca a-ti da cu parere sau a te informa nu te transforma in doctor, sustinerea fostilor copii institutionalizati, proximitatea fata de gradinita, nevoi speciale ale copiilor, distanta fata de bunici, inexistenta bunicilor), sau la alte solutii alternative pentru numarul mic de locuri in cresele de stat (de ex. asistatii sociali sa fie recalificati in bone, implementarea unui sistem prin care batranii sa devina bunici cu jumatate de norma astfel incat sa nu se mai simta singuri, construirea de noi crese, incheierea de parteneriate cu cresele private, ) sau macar la un sistem de trasabilitate a nunarului dosarului de inscriere, nu le-ar fi trecut prin cap.

Slava Domnului ca directiva europeana nu se aplica direct si ca Romania are timp pana in august 2022 sa transpuna (a se citi „sa ciunteasca/sa nenoroceasca”) dispozitiile europene.

Ba, baiatule!!!

Cum sa nu te apuce dracii?!

#inscrierecresa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.