Top locuri frumoase de vizitat în România

România este o ţară frumoasă. Nu o spun doar eu, ci şi străinii care ne-au vizitat. Avem munţi, plaje, tradiţii şi istorie pe care ar trebui să le redescoperim periodic.

Castelele sau cetăţile cu faimă internaţională, flora şi fauna sunt motive pentru care străinii aleg să se întoarcă aici an de an. În România îţi poţi organiza un concediu superb şi diferit în fiecare an.

Vrei o vacanţă în natură? Dacă vrei să te aventurezi la treking şi alpinism, relieful nostru nu duce lipsă de poteci şi stânci pe care să te caţeri. Marea te aşteaptă şi ea cu ape albastre şi mult soare, iar dacă vrei ceva cu adevărat unic Dunărea este aici pentru tine. Poţi face chiar şi un city break în oraşele mari din ţară, unde vei găsi nu doar istorie ci şi oameni frumoşi şi prietenoşi, gata oricând să te îndrume şi să te ajute să descoperi locul. Vei găsi zona ideală pentru fiecare pasiune şi dorinţă pe care o ai.

Booking.com

1. Dobrogea

Dobrogea este atât de vastă încât ai mereu ceva de văzut aici şi de fiecare dată gasesto o nouă perspectivă.

Cheile Dobrogei

Canionul format din calcare este cu siguranţă impresionant, chiar dacă lungimea nu este foarte mare. Pe timpul verii calcarul oferă o imagine plină de contraste alături de vegetaţia verde. Sunt multe peşteri, unde vei găsi atat surprize placute cat si mai putin placute.

Cele mai cunoscute peşteri sunt peştera Liliecilor şi peştera La Adam, în care s-au găsit resturi umane.

În Cheile Dobrogei trăiesc peste 100 de specii de păsări, multe dintre ele fiind protejate, sau pe cale de dispariţie, la care se adaugă şi toate plantele speciale pe care poţi să le fotografiezi şi să le admiri.

Munţii Măcinului

Munţii Măcin fac parte din munţii Dobrogei şi ating altitudinea maximă pe Vârful Țuțuiatul, la 467 de metri. Aceşti munţi joşi se numără printre cele mai frumoase zone ale Dobrogei. Altitudinea mică este compensată de traseele superbe şi de obiectivele turistice fabuloase. Culmea Pricopului, traseul Țuțuiatu sau Traseul Dealul cu Drum sunt unele dintre cele mai frumoase.

Cetatea Histria

Întemeiată în secolul VII i. Hr, oraşul s-a dezvoltat neîntrerupt pentru 1300 de ani, din perioada greacă şi până în epoca romano-bizantină. După ce a fost distrusă în perioada clasică.

Un nou zid a fost ridicat pentru a reduce cetatea la jumătate din dimensiunile ei iniţiale. Arheologii au descoperit aici mai multe monumente remarcabile, care datau din perioade diferite, precum şi un material arheologic complex, expus în muzeul cu acelaşi nume. 

Histria are pe drept denumirea de cea mai veche aşezare urbană din România, fiind descoperită în 1914 cu ajutorul săpăturilor lui Vasile Pârvan. Muzeul acestei cetăţi este reabilitat recent şi modernizat. Vei vedea în el materiale de construcţie, sculpturi, reliefuri sau inscripţii şi ceramică veche, obiecte din sticlă superbe şi podoabe metalice.

2. Delta Dunării

Delta Dunării este cea de a treia ca întindere din Europa şi se află pe locul 22 mondial. Delta se dezvoltă în fiecare an cu o suprafaţă de aproximativ 40 de metri pătraţi. Poţi vedea aici 30 de habitate protejate, unele dintre ele fiind unice şi existând doar în România.

Poţi să mergi în Deltă pentru a admira trestiile, natura, nuferii şi păsările. Cel mai bine vizitezi zona în sezonul cald, atunci când păsările migratoare se întorc şi când înfloresc nuferii, întreaga deltă fiind verde. Toamna şi primăvara delta este superbă, iar iarna unele dintre canale devin patinoare. 

Chilia Veche

Iată şi un refugiu dintre apă şi uscat. Această mică localitate este complet izolată între apă şi dacă îţi cauţi cazare aici vei putea ajunge doar prin două metode, ambele implicând traversarea suprafeţei de apă. Numeroase unităţi de cazare de aici oferă opţiunea de transport cu barcă din Tulcea. Drumul măsoară 60 de kilometri şi pensiunile oferă navigatori cu experienţă care să aducă turiştii pe insulă.

Dacă eşti amator de senzaţii tari, vei vedea pe uscat peisaje superbe şi ai la dispoziţie o aventură fabuloasă în natură. De la Tulcea poţi trece şi cu bacul, şi poţi face restul de 66 km până la Chilia Veche pe drumuri pietruite. 

Braţul Chilia este cel mai tânăr dintre toate braţele Dunării şi se întinde în lungul graniţei cu Ucraina. Acest braţ are cel mai mare debit iar malurile sale sunt un adăpost pentru sate pitoreşti unice. Chilia Veche are o istorie la fel de veche cu cea a dacilor. A fost port la Marea Neagră iniţial, însă aluviunile au făcut ca în prezent Chilia Veche să fie la 40 km de mare.

Chiar dacă cei mai mulţi dintre cei care se ocupă de cazare aici faci şi expediţii în natură, poţi vizita şi singur biserica Sfinţii Voievozi şi alte locuri interesante.

3. Maramureş

Dacă te pregăteşti să vizitezi Maramureşul, îţi recomandăm două destinaţii absolut superbe, în care te vei simţi cu siguranţă fabulos. 

Sighetul Marmaţiei

Oraşul cetate al Maramureşului are o istorie îndelungată şi îţi oferă o serie de obiective turistice pe care nu ar trebui să le ratezi. 

  • Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei – a fost fondat de Ana Blandiana şi de Romulus Rusan şi prezintă celulele mai multor personalităţi politice, cu toate detaliile suplimentare.
  • Muzeul satului Maramureşean – îţi va crea impresia unui sat tipic zonei, care a evoluat în timp de la răsfirat la adunat. Găseşti în muzeu o biserică veche din lemn şi alte elemente tradiţionale specifice zonei.
  • Muzeul de ştiinţele naturii – unde poţi vedea cel mai mare ierbar din ţară cu 20000 de planşe;
  • Muzeul de istorie şi etnografie – primul muzeu apărut în 1860;
  • Muzeul de istorie şi arheologie;
  • Palatul de Cultură Astra – o clădire ce datează din anul 1913;
  • Parcul grădina morii – unde arborii seculari te aşteaptă;
  • Dealul Dobaieș – de unde poţi vedea cetatea de sus.

Acestea sunt doar câteva obiective turistice din zonă. Ai putea sta mai multe zile pentru a vedea totul pe îndelete şi pentru a te relaxa, pentru că nu vei avea timp să te plictiseşti.

Vișeul de Sus

Oraşul Vişeu de Sus este casa Mocăniţei şi este totodată un oraş cu o vastă încărcătură istorică de o valoare incomensurabilă, datorită poziţiei sale geografice favorabile. Se află între Valea Vișeului şi Valea Vaserului şi face parte din ceea ce astăzi cunoaştem sub denumirea de Maramureşul Istoric. Dacă ajungi aici poţi să vizitezi 8 locaţii, toate fiind clasificate drept monumente şi poţi admira muzeele locale sua poţi să participi la evenimente culturale.

Mocăniţa te va plimba pe dealuri şi vei putea vedea codrii adânci şi păşunile verzi în timp ce ghidul îţi explică locurile pe lângă care treci. Dacă ai noroc poţi să vezi şi urşi sau alte animale sălbatice în pădure.

4. Transalpina

Transalpina se poate traduce şi ca ţara de dincolo de munţi, aşa cum a fost numită în trecut, sau Drumul Regelui pentru că a fost inaugurat chiar de Regele Carol al II-lea, care l-a parcurs personal alături de familia sa. 

Mulţi au dorit ca această şosea să fie asfaltată pentru a putea fi parcursă de maşină şi iată că s-a întâmplat. Transalpina este cel mai înalt drum pentru maşină din România, ajungând până la 2000 de metri, şi este cu certitudine cea mai frumoasă şosea. Nu este la fel de cunoscută aşa cum se întâmplă cu transfăgărăşeanul pentru a fost deschisă mult  mai recent însă este mai spectaculoasă.

Drumul trece liber pe crestele munţilor şi eşti înconjurat de natură, având posibilitatea de a te deconecta complet.

Transalpina se întinde între Sebeş şi Novaci, pentru 150 de kilometri şi cea mai spectaculoasă porţiune este cea alpina, situată între Obârşia Lotrului şi Novaci. Vei aprecia cu siguranţă peisajul care se întinde în faţa ta şi vei face numeroase poze. Pe măsură ce urci pe ambele părţi vei vedea pajişti superbe, munţi şi animale care pasc. În anumite locuri nu ai semnal, deci te detaşezi de viaţa de zi cu zi şi devii una cu natura. Bucură-te de aerul proaspăt şi curat. Poţi simţi mirosul de conifere atunci când treci prin pădure. Cu siguranţă este un sejur în care te vei relaxa, te vei anima şi vei fi mândru că ţara noastră este superbă.

Asfaltul este bun, deci poţi merge cu încredere cu orice maşină.

5. Banat

În Banat te aşteaptă Cazanele Dunării şi Cheile Nerei, două zone cu peisaje deosebite şi cu trasee recomandate în orice sezon. Indiferent în ce perioadă a anului ajungi în Banat vei avea mereu o nouă perspectivă asupra locului.

Cazanele Dunării

Aceasta este una dintre cele mai frumoase părţi ale defileului. Fiind amplasate la trecerea Dunării prin Carpaţi, se află în Parcul Naţional Porţile de Fier şi au lungimea de 9 km. Destinaţia este perfectă pentru weekend, dar şi pentru concediu şi toate obiectivele sunt accesibile indiferent de pensiunea la care te cazezi.

Iată ce poţi vizita la Cazanele Dunării:

  • Chipul lui Decebal – acesta este sculptat pe stânca în zona Cazanelor Mici şi este un obiectiv turistic foarte cunoscut în această zonă. De asemenea este şi cea mai mare sculptură din Europa. Este recentă şi este efectuată din fonduri private ale lui Iosif Constantin Drăgan, fiind finalizată în 2004 după 10 ani.
  • Tabula Traiană – este mărturia unei istorii apuse pe care o poţi retrăi la aceeaşi intensitate în foarte puţine zone din ţară. Turiştii au posibilitatea de a continua drumul pe malul sârbesc pe lângă statuia lui Decebal şi vor găsi Tabula Traiana.
  • Cetatea Trikule – această cetate cu trei turnuri are denumirea din turcă şi are scopul de a ţine departe invaziile romane către vest. În prezent din această cetate mai sunt doar 3 turnuri, restul construcţiei fiind inundată împreună cu amenajarea lacului Porţile de Fier. Când apa este mare vor fi doar două turnuri vizibile. Cetatea oferă un peisaj superb în zona aceasta.

Cele trei obiective turistice sunt cele mai importante dintr-o listă lungă de locuri pe care le poţi vizita la Cazanele Dunării. Tot ce trebuie să faci este să vrei să vizitezi.

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt cele mai lungi din românia şi traversează o zonă carstică spectaculoasă. Experienţa traversării cheilor include mai multe zone pentru drumeţii şi tuneluri mici aflate pe sub pereţii stâncoşi, acolo unde poteca este tăiată în versant. Anotimpul şi debitul sunt foarte importante. în momentul în care apele sunt mari, locul este perfect pentru cei care adoră raftingul. Fauna şi vegetaţia bogate, cu influenţe din zona submediteraneană completează aceşti peisaj sălbatic unde pereţii ascund avene sau peşteri. 

Îţi recomandăm să vizitezi aici Lacul Dragului său cantonul Damian, acestea fiind unicele locuri unde pot face popas. 

Alte obiective turistice superbe sunt:

  • Cascada Beușnița – situată departe în inima munţilor, lângă versanţii împăduriţi unde apele pârâului formează o cascadă splendidă. Este superbă în orice anotimp.
  • Lacul Ochiul Beiului – aflat între paraul Beușnița şi răul bei, vei găsi lacul curat la lacrima, în mijlocul pădurii, în jurul căruia se ţes numeroase legende locale. Una dintre cele mai cunoscute se referă la pașă care domnea aici, şi care avea un fiu superb. Acesta s-a îndrăgostit de o fată din zonă însă tatăl său a cerut să fie ucisă. Lacul se spune că ar fi luat naştere din lacrimile îndrăgostitului. 
  • Lacul dracului – un lac subteran din peşteră cu acelaşi nume, a apărut în momentul în care s-a prăbuşit parţial tavanul peşterii. Lacul primeşte apă din Nera cu ajutorul unor canale subterane. Se numără printre cele mai întinse lacuri carstice din România. Priveliştea este spectaculoasă datorită culorii apei de un albastru verzui unic.

Acestea sunt doar câteva zone superbe ale ţării noastre iar lista rămâne cu siguranţă deschisă şi altor obiective turistice la fel de spectaculoase. Dacă vrei un concediu de care să îţi aduci mereu aminte, alege una dintre destinaţiile de mai sus şi garantăm pentru o vacanţă reuşită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.