Ghid pentru rezolvarea testelor de raționament logic de la INM

Institutul Național al Magistraturii organizează concursuri de admitere atât în cadrul institutului (ca auditor de justiție) dar și direct în magistratură (pentru candidații cu cel puțin 5 ani vechime în domeniul juridic). Pe lângă proba de cunoștințe juridice, esențială pentru un astfel de concurs, candidații mai trebuie să  treacă proba de verificare a raționamentului logic.

În general, accentul se pune la proba de cunoștințe juridice pentru că este considerată una din cele mai grele probe. Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere faptul că fiecare notă din etapele concursului de admitere contează la final. O notă mică obținută la testul de raționament logic poate descalifica un candidat cu o notă mare la proba de cunoștințe juridice.

O modalitate de pregătire pentru testul de verificare a raţionamentului logic este aceea de a rezolva un test simulând condiţiile de concurs. Timpul recomandat este de 60 min/secţiune. Testul este administrat în două etape, câte două secţiuni per etapă și cu o pauză de 30 minute. Rezolvarea testului în limitele de timp stabilite ajută la aprecierea timpului necesar pentru tratarea fiecărei întrebări din cele patru secţiuni (o secţiune de gândire analitică, o secţiune de înţelegere a textului scris şi doua secţiuni de gândire logică).

În vederea facilitării rezolvării acestor teste raționament logic, Institutul Național al Magistraturii recomandă consultarea Ghidului pentru rezolvarea testelor de verificare a raţionamentului logic.

Pe siteul INM există o arhivă cu modelele de teste raționament logic folosite pentru admiterea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.