Opinii aproape juridice

În mintea unui pasionat de marketing & IT

Curajul de a continua

Scriu acest articol după ce am citit mai multe comentarii despre decizia lui Moise Guran de a renunța la emisiunea BiziDay, și îmi dau seama că exact din cauza autorilor a renunțat la TV.

Și nu, nu este vorba despre comentarii negative.

Cu sau fără el într-o emisiune TV, de fapt este vorba despre principii. În niciun caz nu este vorba despre faptul că el ar avea obligația de a face o parte a populației să se simtă bine explicând de ce o ducem rău.

Psihologic, te simți mai bine când cineva spune ce îți place ție să auzi.

Îmi și imaginez cetățeanul ”peste medie”, ”activ și ocupat”, care în timp ce urmărea emisiunea, șezând pe canapea cu o bere în mână, gândea: „Da, așa este! Ce bine le-o zice! Acum o să dorm liniștit pentru că cineva veghează asupra lor și spune lucrurilor pe nume.”

Ei bine, exact la aceștia renunță Moise și vrea să se adreseze unei generații mai tinere.

Majoritatea comentariilor pe care le-am citit eu, fac referire la acea aplicație la care lucrează.

Greșeală!

Cu sau fără aplicație, este vorba de faptul că după 11 ani (sau cați au trecut de când face emisiunea) nu a reușit mai nimic cu generația care îl urmărea pe TV.

AlbertEinsteinSchimbarea de paradigmă este de înțeles. Când în fiecare seară spui pe TV că trebuie să ne mobilizăm și că singurul mod prin care putem opri lucrurile care nu ne plac, este să fim proactivi, iar efectul este că am lăsat în continuare să fie votați politicieni dubioși… Mai încerci o fisă și la alt aparat.

Chiar astăzi a mai fost consemnat un astfel de eveniment.

Nu văd pe nimeni în stradă. Ne mulțumim să ne zică cineva la TV că e gravă situația.

Oricum, dacă ar fi fost înlocuită aplicația cu orice alt instrument de ajuns la mase (partid, platforma politica, Netflix, Biziday.ro etc.), am fi avut aceleași tipologii de comentarii.

Cați ani să mai pierzi arătând cu grafice, cu monologuri, cu dovezi, cu vorba bună că suntem furați și nimeni să nu se mobilizeze?

E mult mai ușor să omiți faptul că a zis cu subiect si predicat ca avem încă o generație ratată și să vorbești despre ”o aplicație”.

Da, știu, a fi puternic înseamnă să te înfrângi pe tine însuți. Dar nu toți suntem suficient de puternici.


PS: După ce l-am văzut la o lansare de carte începusem să cred că e departe de realități, că este fără conținut. Dar dacă după atâta timp este capabil să renunțe la o generație „pe care a crescut-o la TV” tocmai pentru că nu a reușit nimic cu ea, și se concentrează pe cei care vin din urmă, mă înclin fin!

PSS: La protestele de după Colectiv, am avut ocazia să stau lângă niște ”puștani” – adică nu cred că apucaseră să voteze pentru prima dată. Unul dintre ei, trezit cu un microfon în față, a vorbit exact ca Moise când cerea telespectatorilor să iasă la proteste (deși nimeni nu a mișcat nimic). Poate puștanul are mai multe șanse la a mobiliza masele.

După ăștia se duce Moise acum…

Sper…

Globalizarea și educața juridică

Există un trend privind discuțiile despre educația juridică. Dacă la noi ele sunt limitate la un singur loc sau grup de persoane, la nivel global discuțiile despre viitorul educației juridice pun în perspectivă la ce ar putea să se aștepte cei care aleg să studieze în acest domeniu.

Cine este geniul

Clipul de mai sus mi-a adus aminte de un exemplu din manualul de psihologie de clasa a zecea.

Este vorba despre un fizician și un mecanic de biciclete care rezolvă diferit aceeași problemă.

Fizicianul, un biciclist înrăit, observă faptul că la interval regulat de timp lanuțul de la bicicletă sare. Analizează problema și după o săptămână, folosind cunoștințe avansate de fizică, concluzionează: gradul de uzură slăbește o anumită verigă a lanțului de la bicicletă care trebuie schimbată.

Având în vedere experiența, aceeași problemă este rezolvată de mecanic în 30 de minute, dar fără a folosi cunoștințe avansate de fizică.

E normal să nu te motiveze banii?

Întrebat fiind de un manger direct de ce schimb domeniul de activitate, i-am răspuns: ”Pentru că nu banii mă motivează”. A fost surprins și a concluzionat: ”E clar, ai bani de acasă.”

Departe de  adevăr. Motivația era cu totul alta, iar în clipul de mai jos am regăsit o parte din răspuns, de altfel și imboldul pentru alte acțiuni.

Daniel Pink consideră că motivația antreprenorilor ar fi alta decât câștigarea unor sume mari de bani, mai degrabă:

  1. Rezolvarea unei probleme;
  2. Nevoia de autonomie;
  3. Nevoia de autenticitate.

Ce zici. Tu ai începe o afacere doar pentru bani?

Munca, pasiune, determinare

“At dawn, when you have trouble getting out of bed, tell yourself: ‘I have to go to work–as a human being. What do I have to complain of, if I’m going to do what I was born for–the things which I was brought into the world to do? Or is this what I was created for? To huddle under the blankets and stay warm?’

–But it’s nicer here…

So you were born to feel “nice?” Instead of doing things and experiencing them? Why aren’t you running to do what your nature demands?

–But we have to sleep sometime…

Agreed. But nature set a limit on that–as it did on eating and drinking. And you’re over the limit. But not of working. There you’re still below your quota. You don’t love yourself enough. Or you’d love your nature too and what it demands of you. People who love what they do wear themselves down doing it, they even forget to wash and eat.”

– Marcus Aurelius