Curajul de a continua

Scriu acest articol după ce am citit mai multe comentarii despre decizia lui Moise Guran de a renunța la emisiunea BiziDay, și îmi dau seama că exact din cauza autorilor a renunțat la TV.

Și nu, nu este vorba despre comentarii negative.

Cu sau fără el într-o emisiune TV, de fapt este vorba despre principii. În niciun caz nu este vorba despre faptul că el ar avea obligația de a face o parte a populației să se simtă bine explicând de ce o ducem rău.

Psihologic, te simți mai bine când cineva spune ce îți place ție să auzi.

Îmi și imaginez cetățeanul ”peste medie”, ”activ și ocupat”, care în timp ce urmărea emisiunea, șezând pe canapea cu o bere în mână, gândea: “Da, așa este! Ce bine le-o zice! Acum o să dorm liniștit pentru că cineva veghează asupra lor și spune lucrurilor pe nume.”

Ei bine, exact la aceștia renunță Moise și vrea să se adreseze unei generații mai tinere.

Majoritatea comentariilor pe care le-am citit eu, fac referire la acea aplicație la care lucrează.

Greșeală!

Cu sau fără aplicație, este vorba de faptul că după 11 ani (sau cați au trecut de când face emisiunea) nu a reușit mai nimic cu generația care îl urmărea pe TV.

AlbertEinsteinSchimbarea de paradigmă este de înțeles. Când în fiecare seară spui pe TV că trebuie să ne mobilizăm și că singurul mod prin care putem opri lucrurile care nu ne plac, este să fim proactivi, iar efectul este că am lăsat în continuare să fie votați politicieni dubioși… Mai încerci o fisă și la alt aparat.

Chiar astăzi a mai fost consemnat un astfel de eveniment.

Nu văd pe nimeni în stradă. Ne mulțumim să ne zică cineva la TV că e gravă situația.

Oricum, dacă ar fi fost înlocuită aplicația cu orice alt instrument de ajuns la mase (partid, platforma politica, Netflix, Biziday.ro etc.), am fi avut aceleași tipologii de comentarii.

Cați ani să mai pierzi arătând cu grafice, cu monologuri, cu dovezi, cu vorba bună că suntem furați și nimeni să nu se mobilizeze?

E mult mai ușor să omiți faptul că a zis cu subiect si predicat ca avem încă o generație ratată și să vorbești despre ”o aplicație”.

Da, știu, a fi puternic înseamnă să te înfrângi pe tine însuți. Dar nu toți suntem suficient de puternici.


PS: După ce l-am văzut la o lansare de carte începusem să cred că e departe de realități, că este fără conținut. Dar dacă după atâta timp este capabil să renunțe la o generație “pe care a crescut-o la TV” tocmai pentru că nu a reușit nimic cu ea, și se concentrează pe cei care vin din urmă, mă înclin fin!

PSS: La protestele de după Colectiv, am avut ocazia să stau lângă niște ”puștani” – adică nu cred că apucaseră să voteze pentru prima dată. Unul dintre ei, trezit cu un microfon în față, a vorbit exact ca Moise când cerea telespectatorilor să iasă la proteste (deși nimeni nu a mișcat nimic). Poate puștanul are mai multe șanse la a mobiliza masele.

După ăștia se duce Moise acum…

Sper…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.