Tot ce trebuie să știi despre renovarea unui apartament

A venit momentul să îți renovezi apartamentul, dar nu știi de unde să începi? Îți oferim toate explicațiile de care ai nevoie pentru ca apartamentul să ajungă la forma mult visată. Dacă ai ocazia de a locui într-o casă așa cum ți-o dorești, și de a face totul în acest scop nu ar trebui sa o ratezi. Poți transforma fiecare spațiu și fiecare centimetru de podea așa cum dorești, insă ține cont de faptul că procesul poate dura luni sau chiar ani.

Atunci când interiorul apartamentului tău nu îți mai place vei începe să nu te mai simți bine în propria locuință, ceea ce înseamnă că a venit momentul pentru renovare. Poți face totul în cel mai organizat mod și fără cheltuieli inutile, dacă te organizezi eficient.

Idei renovare apartament

Renovarea este o artă care te poate suprinde. De multe ori nu îți vine să crezi cât de mult se poate transforma un dormitor, o bucătărie, un dormitor sau un apartament cu totul, după renovare. Fie că modernizezi aparamentul prin schimbarea stilului, dau doar îl repari pentru că este deteriorat, cu ajutorul celor mai bune servicii de renovari apartamente poți să dai o nouă față casei tale.

Etape renovare apartament

Dacă renovarea este doar o simplă schimbare a aspectului unui apartament, și nu trebuie să dărâmi pereții sau să faci schimbări structurale, lucrurile sunt mult mai simple. Ia în calcul și faptul că renovarea in baie de exemplu, în bucătărie sau în spălătorie, necesită și schimbări de prize, de scurgeri sau de conducte și cabluri de lumină.
Unul dintre principalele lucruri care te pot descuraja în momentul în care te apuci de renovat, este durata lucrărilor. Cu siguranță vrei ca totul să fie gata cât mai repede, și de aceea este dificil de ales momentul perfect. Însă dacă faci o reîmprospătare a casei vei innoi energia și vei schimba complet ideea spațiului.
Dacă ai o casă mică pe care vrei sa o faci să pară mare, atunci poți umra mai multe trucuri care să te ajute sa generezi un spațiu mult mai mare decât este în realitate, cel puțin ca impresie generală. Adăugând mobilă mică într-un apartament mic, acesta va părea mai aerisit motiv pentru care vei da senzația de mare, în loc de mic. O altă idee bună pentru apartamentele mici este utilizarea culorilor pastelate și deschise. Perdelele foarte vaporoase dau de asemenea senzația de spațiu mare.
În cazul in care apartamentul are mai multe camere, este recomandabil să elimini anumiți pereți pentru a avea spații mai mari, ceea ce va face ca spațiul din interior să pară mai mare și mai aerisit. Atmosfera va deveni cu siguranță mai primitoare și mai ofertantă pentru socializare. Amenajarea unui living open space este tot timpul o idee bună.
În cazul în care înălțimea permite acest lucru, ridică plafonul pentru a extinde spațiul, după ce ai analizat foarte bine cum vor fi organizate și mascate cablurile.
Mediile mici pot fi transformate cu ajutorul unor trucuri perfecte pentru deocrare, care dau senzația de spații largi. Pentru o bucătărie mică te poți extinde cu spațiile de depozitare pe verticală și vei obține cu siguranță un efect de spațiu mai mare.
Perdelele vor transforma aproape complet interiorul și tot ce trebuie să faci este să alegi texturile și culorile potrivite. Într-o cameră mică alege nuanțele deschise și texturile vaporoase pentru a te bucura de cât mai multă lumină. În interioarele mari ai nevoie de culori mai puternice care să diminueze zenzația de spațiu uriaș. Sunt potrivite texturile opace și dure.

Preț renovare apartament

Prețul pentru renovarea apartamentului poate fi diferit în funcție de mai multe criterii:
• Calitatea materialelor este foarte importantă și va determina costurile totale ale renovării. Cu cât materialele sunt mai de calitate, cu atât prețul lor va fi mai mare, insă, având în vedere faptul că nu renovez des, investiția merită și va fi mult mai durabilă.
• Implementarea – apelezi la specialiști sau te ocupi alaturi de prieteni, personal de renovare? Dacă apelezi la specialiști este foarte posibil ca prețurile să ți se pară mari la început, însă ai garanția că lucrurile vor fi exact așa cum ți le dorești și beneficiezi de o lucrare de calitate. Atunci când te ocupi tu, dacă nu ai experiență poți strica materialele și lucrarea poate să nu reziste.
• Numărul de camere renovate – numărul spațiilor modifică prețul. Cu cât renovezi mai multe cu atat vei avea mai mult de cumpărat însă dacă tot ai pornit la drum, cel mai bine este să termini, pentru a te putea bucura în final de rezultatele obținute.
• Spațiul încăperilor – spațiul modifică, de asemenea prețul. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât vei avea mai mult de cheltuit pentru că intră mai multe materiale în proces. Nu fii trist, bucura-te ca ai la dispoziție un spațiu vast în care te poți desfășura în voie și nu ești restricționat de acesta, în ceea ce privește ideile tale de renovare.
• Modul în care privești renovarea – dacă vrei sa renovezi totul ca la carte, ceea ce implică retencuirea pereților de exemplu, atunci costurile vor fi mai mari. Dacă tot ceea ce vrei să faci este să zugrăvești și să schimbi decorațiunile, prețul poate scădea, însă este recomandat să analizezi situația și să determini care sunt nevoile reale ale apartamentului tău. Dacă vezi crăpături pe pereți sau tencuiala pare slăbită, parchetul și-a pierdut frumusețea, ușile scârțâie și termopanul nu mai izoleaza corect, este timpul pentru lucrari capitale, chiar daca costurile sunt mari.

Credit renovare apartament

Pe cât posibil, evită să folosești creditul. Sunt adeptul ideii că renovarea ar trebui să fie un proces planificat și economisit în timp, astfel încât să nu te îndatorezi pe termen lung. Cu toate acestea, recunosc că situațiile de urgență sau dorința de a îmbunătăți confortul locuinței pot face ca un credit de renovare să pară o soluție atractivă.

Dacă te gândești totuși să accesezi un credit pentru renovare, iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare:

  1. Analizează-ți bugetul: Înainte de a lua orice decizie, evaluează cu atenție veniturile și cheltuielile tale lunare. Asigură-te că poți face față ratelor lunare fără a compromite alte aspecte esențiale ale vieții tale.
  2. Compară ofertele: Nu te grăbi să accepți prima ofertă de credit pe care o primești. Compară dobânzile, comisioanele și termenii oferiți de diferite bănci sau instituții financiare.
  3. Citește cu atenție termenii și condițiile: Asigură-te că înțelegi toate detaliile contractului de credit, inclusiv eventualele comisioane ascunse sau penalități pentru rambursare anticipată.
  4. Planifică rambursarea: Creează un plan clar pentru rambursarea creditului. Poate fi util să setezi o sumă fixă lunară sau să faci plăți suplimentare atunci când dispui de fonduri extra.
  5. Ia în considerare o asigurare de credit: În cazul unor evenimente neprevăzute, o asigurare de credit te poate proteja de incapacitatea de plată.

În timp ce un credit poate oferi fondurile necesare pentru a îmbunătăți locuința, este esențial să abordezi această decizie cu prudență.

Autorizație renovare apartament

Dacă renovarea implică schimbarea de structuri sau alte acțiuni care necesită autorizație, lucrând cu meseriași va trebui sa faci toate drumurile necesare pentru a obține toate hartiile, să stai la cozi și să pierzi timp. Vei avea în mână documente de care auzi în premieră și vei întâmpina dificultăți pentru găsirea biroului, completarea documentelor, vei confunda instituții și vei face drumuri. Firmele care se ocupă de renovări își asumă responsabilitatea de a obține toate aceste autorizații. Fie ca mergi cu ei pentru a semna, fie ca lași o procură pentru ca altcineva să se ocupe în locul tău, demersul va dura cu siguranță mult mai puțin.

Echipă de meseriași sau firmă

Orice amenajare și renovare implică o atenție sporită. Atenția acordată oricărui proiect pentru amenajări interioare implică o foarte bună organizare pentru ca la finalul proiectului să fii mulțumit de rezultate și casa ta să arate așa cum ai sperat.
Pentru ca lucrările să se desfășoare corect, ai nevoie de o firmă de încredere cu care să semnezi un contract și cu care să discuți toate detaliile și informațiile importante. Vei primi o ofertă de prețuri care se va regăsi în contract, pentru fiecare etapă în parte.
Apelând la o firmă pentru renovare apartament, specialiștii se vor ocupa de tot ceea ce ține de renovarea la cheie, pornind de la momentul demolării și pana la etapa finală reprezentată de curățenie și eliminarea molozului.
Iata mai multe motive pentru care este recomandat să lucrezi cu firme specializate în renovări:
Seriozitate
Cu siguranță există și meseriași serioși, insă nu ai nicio garanție pentru că nu ai un contract. Lucrând cu o firmă specializată în renovări de apartamente, totul este trecut într-un contract prin care firma iși asumă responsabilitatea pentru lucrare și oferă garanții cu privire la anumite etape. Acest lucru nu se poate spune și despre colaborarea cu meseriașii, unde în cazul în care ești nemulțumit de rezultatul finalul nu ai cum să îi tragi la răspundere.

Timpul pentru finalizarea lucrării

O firmă va executa mai repede lucrarea decât o echipă de meseriași. Meseriașii cer de obicei plata la zi sau la ora ceea ce înseamnă că este în interesul lor ca lucrarea să dureze mai mult. Firmele sunt de obicei plătite pe metru pătrat sau pe proiect, conform devizului, ceea ce înseamnă că nu există interesul de a trage de timp. Lucrarea va fi terminată în cel mai scurt timp pentru ca echipa are și alte proiecte de care trebuie să se ocupe. Cu siguranță vor fi respectați întocmai timpii de uscare sau de lipire, însă nu se va trage de timp peste aceste momente de așteptare firești.

Nu te ocupi personal de materiale

Atunci când lucrezi cu meseriași, de cele mai multe ori mașina ta devine obiectul cu care sunt transportate materialele de pe listă. Lucrând cu o echipă de profesioniști, aceștia vor manipula materialele. Tu vei primi doar lista cu prețuri de la magazin și eventual alternative de materiale cu toate explicațiile necesare, pentru a alege soluția care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Poți merge și tu la magazin alături de constructori însă nu ești obligat să te implici fizic în procesul de cumpărare a materialelor.

Curățenia de după renovare

De obicei, ceea ce rămâne în urma unei lucrari de renovare este un real coșmar. Atunci când alegi să colaborezi cu meseriași pentru renovare apartament, te vei ocupa personal de curățenie sau va fi necesar să angajezi pe cineva să faca curat în locul tău. O firmă de construcții care se respectă, lasă în urmă totul perfect curat, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Tu primești apartamentul la cheie și tot ce trebuie să faci este să te muți în el. Astfel economisești sumele necesare pentru a angaja pe cineva, economisești timp și te bucuri de mai mult confort în noua ta locuință.

Nu trebuie să gestionez molozul rezultat

În urma renovării rezultă moloz, pe care nu îl poți arunca oriunde. Acesta trebuie dus la groapa de gunoi și va trebui să plătești meseriașul în plus pentru transport sau să angajezi pe cineva. Lucrând cu o firmă care să se ocupe de tot, molozul nu mai este in grija ta. Echipa se va ocupa de transportul acestuia în locul indicat de lege.

De unde cumperi materialele?

Sunt două direcții când vine vorba despre materialele necesare pentru renovare.

Poți merge la un magazin generalist de tipul Dedeman sau poți merge la magazine specializate pe diverse nișe (doar uși interior, doar mobilă bucătărie etc.)

Există mai multe magazine în țară de unde poți cumpăra materialele. Îți recomandăm să nu te orientezi spre cele mai mici prețuri și să nu renunți la calitate în favoarea unei economii de moment. Iată câteva magazine unde vei găsi tot ce ai nevoie pentru a renova un apartament ca la carte.

Dedeman

În Dedeman găsești tot ce ai nevoie pentru renovare, la prețuri variate. Produsele sunt în general de calitate, iar prețul variază în funcție de materiale. Materialele premium vor fi întotdeauna mai scumpe decât cele rudimentare sau normale, însă durabilitatea și aspectul justifică fiecare leu în plus.
Tot în Dedeman poți găsi și decorațiuni sau plante, autocolante și savoniere, suporturi pentru baie și chiar mobilier de foarte bună calitate. Poți cumpăra online sau offline, iar dacă ai curiozitatea să mergi în magazin vei vedea că mobila este prezentată foarte interesant în showroom. Ai ocazia să vezi cum va arăta o baie, o bucătărie, un living sau un dormitor, cu anumite seturi de mobilier, fiind inclusiv decorate.
Astfel îți este mai ușor să alegi o temă și să o urmezi, pentru amenajarea interioarelor.

Ikea

Ikea este un magazin axat mai mult pe mobila și decorațiuni. Mobila modulară este tot mai căutată în ultima perioadă din motive evidente. Este mult mai ușor de montat, asamblat și amplasat în camere. Mobilierul vine la pachet cu schema de asamblare și cu toate accesoriile necesare. Uneori în cutie sunt incluse și câteva scule care sa te ajute la montaj.
În Ikea găsești de asemenea și decorațiuni, jucării și alte obiecte numai bune pentru renovare. Accesoriile sunt superbe și se vor integra perfect cu mobilierul. În plus, ai la dispoziție showroomul care îți prezintă mai multe moduri de amenajare interioară din care să te poți inspira atunci când nu ai idei.

Alte magazine

Praktiker este de asemenea un magazin în care gasești tot ce ai nevoie. Chiar dacă oferta nu este chiar atât de vastă ca în Dedeman, în ceea ce privește obiectele decorative, magazinul fiind axat mai mult pe zona tehnică, vei găsi cu siguranță materiale de bună calitate și produse premium pentru a beneficia de cele mai bune lucrari de renovare. Materialele de calitate garantează pentru buna durabilitate în timp a lucrării.

Concluzie

Renovarea unui apartament este o călătorie plină de decizii, de la alegerea materialelor potrivite până la găsirea echipei ideale de profesioniști. Am explorat fiecare etapă a acestui proces, subliniind importanța planificării eficiente, alegerea furnizorilor de încredere și maximizarea spațiului disponibil. Dacă te gândești să îți transformi locuința într-un spațiu care să reflecte personalitatea și stilul tău, acum este momentul să acționezi. Nu lăsa detalii precum costurile sau autorizațiile să te descurajeze. Există soluții pentru fiecare provocare. Contactează o firmă recomandată sau solicită o ofertă personalizată și transformă-ți visul de a avea un apartament renovat în realitate. Cu informațiile potrivite și partenerii adecvați, renovarea devine o experiență plăcută și recompensatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.