Angajarea persoanelor cu dizabilităţi

Angajarea persoanelor cu dizabilităţi poate ridica unele probleme. În acest sens,  Asociaţia “Agenţia de Monitorizare a Presei” beneficiază de un proiect finanţat din fonduri europene pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. Iată ce a declarat coordonatorul de proiect:

“Ne-am propus să creştem accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii şi să le oferim asistenţă celor care vor să se angajeze. Am avut campanii în cele opt regiuni de dezvoltare şi în Bucureşti se continuă. Ţinta noastră a fost să informăm 2.000 de persoane despre angajările celor cu handicap”.

Pe lângă proiectele de informare, există pârghii legislative care ajută la angajarea persoanelor cu dizabilităţi, însă procesul de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi vizează schimbarea unei mentalităţi. Acest proces este unul de durată, susţinut şi de unele reglementări din Codul muncii:

Art. 31. – (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.

În primul rând dispoziţiile din Codul muncii nu sunt armonizate cu prevederile Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În art. 31 alin. (2) din Codul muncii se prevede că verificarea aptitudinilor profesionale se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice; în lege perioada este de 45 de zile lucrătoare.

În al doilea rând deşi intenţia legiuitorului este bună, aplicare dispoziţiilor ar putea ridica unele probleme. În procesul de selecţie, dacă se prezintă şi o persoană cu dizabilităţi, indiferent care ar fi modalitatea de verificare a aptitudinilor (concurs / interviu), angajatorul este obligat, conform art. 31 alin. (2) din Codul muncii să verifice aptitudinile exclusiv prin modalitatea perioadei de probă. Având în vedere că persoana cu dizabilităţi este în perioada de probă, conform art. 74 alin (2) din Codul muncii persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), nu beneficiază de preaviz. De asemenea, având în vedere că aceasta este singura metodă de verificare a aptitudinilor la angajarea persoanelor cu dizabilitati, dacă se prezintă la angajare două persoane cu handicap, ce obligaţii are angajatorul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.