Metoda de analiză a hotărârilor judecătoreşti

Prof. Reitz de la Universitatea din Iowa explică unui colaborator ucrainean metoda americană de analiză a hotărârilor judecătoreşti (case briefing method) în vederea realizării unui studiu al jurisprudenţei instanţelor supreme. Elementele acestui sistem de analiză a hotărârilor judecătoreşti este predat studenţilor în drept din S.U.A. Fiecare rezumat al hotărârilor judecătoreşti ar trebui să conţină următoarele secţiuni:

  • Declaraţia cu privire la fapte, respectiv situaţia faptică ce ridică problema legală. Acest pas poate necesita completarea faptelor declarate cu legături rezonabile între evenimente; acest lucru ar fi necesar în cazurile în care nu există o declaraţie foarte clară.
  • Cauza acţiunii / apărarea. Cauza acţiunii se referă la seria de fapte care justifică dreptul la acţiune. De principiu se va analiza cererea de chemare în judecată şi întâmpinarea.
  • Ce s-a întâmplat la fiecare nivel al instanţelor în cazul în care s-a mers la instanţa superioară. Se vor verifica exact cererile făcute în apel având în vedere hotărârea atacată.
  • Motivarea hotărârii judecătoreşti. Ce a decis instanţa cu referire la cererile făcute: dacă au fost întemeiate / admise şi de ce. Motivarea dată de instanţă cu referire la cereri. Argumentele găsite ar trebui conspectate separat pentru următorul pas.
  • Ultimul pas este cel al evaluării. Probabil cel mai important pas este cel al consideraţiilor personale asupra motivării instanţelor. De principiu ar trebui găsit răspuns la următoarele întrebări. Desigur acestea nu sunt limitativ prezentate:

În temeiul principiilor logice, raţionamentul juridic îşi păstrează validitatea?

Care sunt punctele forte? Care sunt punctele slabe?

Există argumente mai bune care ar fi putut justifica hotărârea ?

Există argumente care ar putea fi făcute împotriva hotărârii. altele decât cele reflectate în opinia instanţei?

Motivarea decizii se aseamănă sub aspectul practicii unitare cu altele asemănătoare?

Ce reglementări au fost folosite pentru motivare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.