Ce câștigă utilizatorii de Internet după semnarea ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)

Avem de castigat dupa ACTA?În articolul anterior, discutam despre faptul că atât timp cât nu plătești un serviciu tu ești produsul și că la nivel principial ACTA este un tratat care ar trebui să combată furtul de proprietate intelectuală.

Nemulțumirea vine din faptul că multe producții (video sau muzicale) sunt transmise pe Internet fără a avea drepturi de autor asupra lor. Susținătorii tratatului spun că acest lucruz dăunează artiștilor etc. Să luăm ca exemplu producțiile video – filmele.

În practică se observă că bugetele folosite nu sunt prejudiciate, dimpotrivă sunt în creștere. Nu consider că ar trebui să justificăm pirateria online însă ce obligații vor exista pentru producătorii filmelor dacă publicul va plăti toate creațiile? Să presupunem că vom fi de acord cu prevederile din ACTA și că pirateria va înceta.

Practici de genul product placement vor mai exista?

Această metodă de marketing, din punctul meu de vedere este foarte agresivă. Cu toate acestea bugetele filmelor cresc consistent. Nu voi insista asupra conceptului, însă pentru cei care se întreabă ce caută unele produse în filme o explicație bună o găsiți în documentarul The Greatest Movie Ever Sold.

Așadar, sunt dispus să plătesc. Vor mai exista produse introduse în filme cu scopul de a face publicitate? Voi putea urmari serialul preferat, fără să văd actori care fumează (oricum sunt țigări false) și care beau diferite branduri de băuturi alcoolice?

Nimeni nu îmi oferă siguranța aceasta. Într-un alt film interesant – Thank you for smoking – este prezentată industria tutunului. În film reprezentanții industriei de tutun doresc să sponsorizeze o producție în care actori recunoscuți să fumeze țigări. De ce? Toate filmele prezintă fumătorii într-o lumină negativă și ar fi bine dacă acest lucru s-ar schimba.

Exercițiu: la următorul film încercați să observați câte produse comerciale clar vizibile apar (mașini, băuturi, produse IT, etc.).

În ceea ce privește industria muzicală, există un studiu realizat recent care demonstrează că de fapt artiștii câștigă mai mult pe termen lung chiar dacă albumele sunt împărțite între utilizatori. Într-o țară în care nivelul de trai nu permite cumpărarea de albume, fanii unei formații vor fi dispuși totuși să cumpere alte produse promoționale, mai ales să plătească orice sumă pentru a vedea artistul preferat în concert.

Chiar dacă în esență este un furt, totuși pirateria online a facilitat accesul la cultură. Utilizatorii de Internet nu își trimit doar filme, albume ci și documentare sau lucrări importante. Să nu uităm că dreptul la Internet liber a fost recunoscut deja și că astfel este facilitat accesul la informare.

Se pare că drepturile de proprietate au devenit mai importante decât drepturile fundamentale ale omului.

Iată o selecție de articole în care se discută despre ACTA:

Internetul este cea mai mare experiență globală de anarhie; se spune că 21 decembrie 2012 va reprezenta o schimbare de paradigmă? În ce sens?

Un comentariu la „Ce câștigă utilizatorii de Internet după semnarea ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.