Nu am nimic de ascuns! Oare? Despre ACTA si Data Privacy Day

Cu siguranță sunt mulți utilizatori ce consideră că nu au nimic de ascuns. Cu toate acestea sunt destul de multe exemple despre cum rețelele sociale și activitatea pe Internet au afectat viața unor persoane – nu tot timpul într-un sens pozitiv. Răspunsuri de genul: Nu am nimic de ascuns! De ce să îmi fac griji de setările de intimitate ale Facebook? sunt frecvente printre unii prieteni.

Pe 28 ianuarie ne-am bucurat de Data Privacy Day. Una din sărbătorile internaționale de care nu știam nimic. Scopul este de a promova educația privind data privacy. Este sărbătorită în Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană. Se pare că există un interes real din parte autorităților să protejeze utilizatorii de Internet.

Cu toate acestea, tocmai țările care ”educă” prin zile ca Data privacy Day au semnat un tratat internațional denumit ACTA.

Deși la nivel principial ideea este bună – să protejăm internetul de furtul de proprietate intelectuală, acest lucru se realizează printr-o supraveghere strictă a Internetului.

Viziunea apocaliptică asupra acetui tratat spune că e sfârșitul Internetului așa cum îl știm, adică liber de monitorizare și fără sancțiuni. Eu nu mi-am format o opinie în acest sens însă există niște materiale mai bine documentate despre tratat:

Multe organizații au început o luptă împotriva acestui tratat, printre ele se numără și Anonymus. Clipul de mai jos explică pe scurt ce reprezintă acest tratat și reduce la nivel principial printr-un exemplu simplu cum ar putea fi aplicate reglementările.

Dacă nu plătești pentru un serviciu, tu ești produsul

Momentan Internetul este liber și dacă folosești cuvintele potrivite în motoarele de căutare poți să te informezi privind mai multe aspecte ale ACTA.

Tocmai pentru a spori eficiența căutărilor, deci în interesul utilizatorului, zilele astea Google a schimbat politica de confidențialitate:

Vom renunţa la peste 60 de politici diferite de confidenţialitate pentru produse şi servicii Google şi le vom înlocui cu una singură, mult mai scurtă şi mai uşor de citit. Noua politică Google acoperă mai multe produse şi funcţii şi reflectă dorinţa noastră de a crea o experienţă unitară, frumoasă, simplă şi intuitivă pentru utilizatorii diferitelor produselor şi serviciilor Google.

Aşa cum v-a obişnuit, Google va păstra datele dvs. în deplină conformitate cu obligaţiile de confidenţialitate şi de securitate pentru domeniul dvs.

Dacă le permiteţi utilizatorilor accesul la servicii opţionale suplimentare pentru domeniul dvs., utilizatorii pot primi separat notificări privind noua Politică de confidenţialitate. Puteţi vizita în orice moment panoul de configurare al Google Apps dacă doriţi să verificaţi ce servicii suplimentare le sunt accesibile utilizatorilor dvs.

Suntem entuziasmaţi de îmbunătăţirile aduse produselor Google şi apreciem foarte mult sprijinul dvs. Puteţi vizualiza noua politică de confidenţialitate la http://www.google.com/policies. Aceste modificări vor intra în vigoare la data de 1 martie 2012.

Google va putea combina toate informaţiile pe care le deţine despre utilizatorii săi de pe diversele sale servicii  (produse ca Gmail, Youtube, Google Search, Google Reader, Google Plus etc.), pentru a afișa rezultate mai bune.

Până acum Google nu a combinat informaţiile de la atât de multe servicii diferite. Informaţiile de pe YouTube şi din istoricul de căutare nu au fost folosite în algoritmii de căutare.

Cu toții vrem servicii gratis! Eventual și servicii gratis de foarte bună calitate. Cu toate acestea de ce o companie ar oferi produse gratis?

Companii precum Google şi Facebook luptă asupra datelor cu caracter personal. Am scris într-un articol anterior ce se întâmplă cu datele persoanale.

LATER EDIT: Autoritățile europene au solicitat Google să amâne data intrării în vigoare a noilor politici de confidențialitate până când instituțiile de reglementare din domeniul datelor cu caracter personal vor verifica dacă acestea încalcă legislația în domeniu, potrivit Associated Press.

Tu ce părere ai? Ai ceva de ascuns?

2 comentarii la „Nu am nimic de ascuns! Oare? Despre ACTA si Data Privacy Day”

  1. Sandu Marian Constantin

    Eu sper din sa nu intre in vigoare aceasta lege deoarece ,daca va intra vom fii monitorizati ca in big brother.Nu vom mai avea libertatea de a face nimic pe internet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.