nu se mai aprinde laptopul

De ce se încălzește și nu se mai aprinde laptopul?

Indiferent de marcă, model sau cât costă un laptop, acesta se încălzește când îl folosești. Este cunoscut faptul că atunci când te joci sau folosești mai multe aplicații sunt șanse mai mari să se închidă brusc.

Asta nu înseamnă neapărat că s-a stricat.

Dacă nu se mai aprinde laptopul, de cele mai multe ori depăşește temeratura maximă. Majoritatea laptopurilor au probleme cu încălzirea pentru că nu sunt folosite conform sau nu se ventileaza eficient.

De ce se încinge laptopul?

Sunt două motive principale pentru care se încălzește laptopul: găurile de ventilație nu sunt aerisite corespunzător sau componentele nu transferă căldura eficient către găurile de aerisire.

Există soluții pentru ambele cazuri.

De exemplu, dacă un laptop pornește la 70 grade Celsius și când deschizi aplicaţii ajunge uşor la 90 grade Celsius sunt șanse să se inchidă brusc.

Cu pasta termoconducatoare schimbată și un ventilator pentru laptop este posibil să rezolvi repede problema.

Ideal este să desfaci laptopul. Pe lângă praful curăţat (care se adună repede și mult), poți schimba pasta termoconductoare cu care laptopurile vin din fabrică. De cele mai multe ori nu are proprietățile unei paste termice de bună calitate.

Eu folosesc de fiecare dată Artic Silver. Pasta are în componenţă 99,9% argint, deci o conductibilitate ridicată (explică și prețul mai ridicat). Odată aplicată, face legătura între procesor, placa video şi sistemul de răcire cu rezultate foarte bune.

Dacă nu vrei să deșurubezi la laptop, atunci cea mai simplă soluție este un stand cooler pentru laptop. Îşi face treaba foarte bine, și dacă îți place să stai cu laptopul pe picioare (în pat sau fotoliu) nu te vei mai încălzi pentru că este ventilat corespunzător.

Îți recomand să te uiți la un cooler cu minim 2 ventilatoare și să te asiguri că este pe dimensiunea laptopului tău. De exemplu, pentru un laptop de 13 inch eu folosesc modelul asta, dar merge foarte bine și pentru cele de 15 inch. Orice îți cumperi, evită-le pe cele din plastic.

Cu pasta termică schimbată și cu praful curăţat la un laptop de 2 ani, am reușit să reduc temeratura de la 70 de grade la 45-48 grade Celsius. Ca metodă, am urmărit tutorialul video de mai jos.

Dacă nu se poate deschide laptopul din cauza garanţiei sau alte motive, sfatul meu este să discutaţi cu o persoană care ştie ce face.

Nu se mai aprinde laptopul. Ce faci?

Laptopul nu se mai deschide din prea multe motive. Este aproape imposibil să acopăr într-un singur articol toate cauzele așa că îți voi spune ce am pățit eu.

Dacă ai rezolvat problema cu încălzirea laptopului și se stinge brusc în timpul funcţionării normale, fără un mesaj de eroare, îți recomand să mergi la un service sau să-l trimiți în garanție.

Mai poți face o cercetare amănunţită pe Internet și să afli dacă modelul tău de laptop are sau nu probleme cu întreaga serie.

În cazul meu, am descoperit că laptopul Acer Aspire are probleme cu placa de bază. O chestie destul de gravă. Deși exista o metodă prin care puteam repara componenta (denumită reballing), după ce foloseam laptopul câteva zile începea din nou să se închidă brusc și se restarta continuu.

La apăsarea butonului power pentru a porni, după 3 secunde se închidea singur, fără să îmi arate o eroare. Singura metodă pentru oprirea ciclului de restartare era să scot bateria.

Am încercat toate metodele băbești recomandate fără succes: am scos RAM-ul şi am schimbat slotul, l-am desfăcut şi am verificat componentele, curăţat.

Așa am ajuns la concluzia că trebuie schimbată placa de bază – ceea ce înseamnă de fapt un alt laptop, așa că mi-am cumpărat un alt model.

Tu ce ai pățit cu laptopul tău?

Un comentariu la „De ce se încălzește și nu se mai aprinde laptopul?”

  1. Exista o platforma care are 2 ventilatoare ce ajuta la racirea laptopului, laptopul se pune chiar pe aceasta platforma facuta special..nu e foarte scumpa eu am vazut la real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.