Importanţa protecţiei datelor personale în mediul online

Se discută frecvent despre potenţialul imens al reţelelor de socializare, însă se omite adesea faptul că din punct de vedere legal astfel de relaţii sociale nu au fost acoperite juridic. Datorită vitezei de creşterii a consumului de Internet, deja au apărut situaţii practice ce implică şi reţelele sociale. Astfel, deputaţii europeni au în vedere acest lucru şi dezbat serios modul în care Internetul poate fi gestionat şi reglementat.

Este nevoie de o protecţie a datelor personale, mai ales controlarea informaţiilor disponibile online, accesul la anumite date şi posibilitatea de a le modifica sau şterge. Devine destul de greu pentru o persoană care foloseşte servicii online (cumpărături, postarea de mesaje sau fotografii pe reţele de socializare etc.) să păstreze confidenţialitatea datelor personale.

Din studiile realizate de BestJobs (au răspuns 2858 de angajaţi şi peste 70 de companii) reiese faptul că 83% dintre angajatori apelează la analiza conţinutului pe reţelele sociale. Din aspectele verificate reiese:

37% – dacă au minţit asupra calificărilor;
24% – dacă au dovedit deficiente în comunicare;
12% – dacă postează comentarii defăimătoare asupra unui angajator anterior;
18% – dacă postează materiale cu conţinut inadecvat (fotografii, comentarii);
9% – dacă postează comentarii discriminatorii.
Video de mai jos face parte din una din campaniile europene pentru protecţia datelor personale:

Cu toate că legislaţia U.E. privind protecţia datelor personale este printre cele mai stricte din lume, aceasta trebuie constant actualizată pentru a fi la zi cu ultimele evoluţii tehnologice şi cu modul nostru de viaţă. Strategia pregătită de U.E. privind protecţia datelor va introduce “dreptul de a fi uitat” . Acest concept ar permite cetăţenilor europeni să afle cum sunt folosite informaţiile pe care le comunică întreprinderilor şi pe siteurile de socializare. De asemenea orice utilizator poate solicita ca date personale necesare pentru un anumit scop să fie complet şterse odată ce au fost folosite.

Detalii despre protectia datelor aici.

2 comentarii la „Importanţa protecţiei datelor personale în mediul online”

  1. Ce poate face UE impotriva Facebook, de exemplu, din moment ce respectiva companie prelucreaza date cu caracter personal si se supune regulilor si legilor statului american California?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.