10 metode de invatat usor

10+ metode de a învăța eficient și mai ușor

Răspunsul la intrebarea cum să înveți mai ușor preocupă atât elevii cât și studenții, mai ales în preajma testelor sau examenelor.

Dar uite care e partea interesantă:

Odată ce ai deprins o parte din metodele de a învăța eficient și rapid, vei avea mai mult timp pentru tine.

Fie că vrei să găsești o scurtătură pentru următorul test sau examen, fie că vrei să dobândești o aptitudine nouă, îți propun 10 tehnici pe care le-am folosit de-a lungul timpului și care m-au ajutat să învăț mai ușor.

1. Măreşte constant viteza cu care citeşti

cum sa inveti mai usor

Cât de confortabil te simţi când mergi cu viteză într-o maşină? Care este limita?

Ideea este că unele persoane au învăţat să conducă repede şi se simt confortabil făcând asta. Acelaşi lucru este posibil în ceea ce priveşte cititul. Cititul rapid nu ţine atât de mult de tehnică cât de starea psihică. Ia ca exemplu un pilot de curse; nu o să asculte în maşină muzică pe fundal. Pilotul este concentrat 100% la pistă şi maşină.

Pentru a putea învăţa mai ușor trebuie să ai aşteptări mai mari de la tine!

2. Priveşte carte ca o mină din care trebuie să extragi lucrurile esenţiale

Pentru a obţine materia primă, muncitorii separă din rocă elementele esenţiale pentru a fi prelucrate.

Cărţile oferă acelaşi lucru pentru cititori. Practic vei sorta prin mii de cuvinte pentru a obţine ideile esenţiale oferite de carte. Dacă vrei să înveţi mai ușor și repede, vei schimba doar perspectiva: renunţă la rocă şi caută materia primă.

Cartea trebuie citită pentru a înţelege mesajul, nu pentru a explica fiecare cuvânt!

3. Renunţă la cititul cu voce tare

Majoritatea persoanelor au învăţat să citească cu voce tare pentru a fi verificaţi dacă greşesc.

Problema este că o parte nu vor renunţa la această metodă. Pentru a citi mai rapid renunță la acest obicei. Acelaşi lucru este valabil chiar dacă nu citeşti cu voce tare dar “citeşti în gând”. Acest moment este foarte important, începe a folosi doar ochii ca organ ce percepe cuvintele.

4. Foloseşte degetul pentru a citi

Pentru unii această metodă este cam ciudată. Probabil pentru că îşi aduc aminte de orele de lectură din gimnaziu.

De fapt această metodă este esenţială pentru a regla viteza cu care citeşti. Te menţine concentrat, fără a sări paragrafele. De exemplu poti folosi un creion pentru a urmări paragrafele sau pentru a nota ideile principale. În timp vei alege metoda potrivită pentru tine.

5. Renunţă la recitirea paragrafelor deja parcurse – NU sări paragraful!

În mod normal cititul este liniar, urmând fiecare rând; cu toate acestea se întâmplă ca uneori să ne întoarcem la un cuvânt sau chiar la recitirea unui paragraf. Facem acest lucru fără să ne dăm seama.

Din acest motiv este foarte important să te concentrezi şi evită pe cât posibil “să sari rândul”. Gândeşte că vezi un film la TV şi nu ai cum să te întorci să revezi o secvenţă. Cu siguranţa dacă citeşti continuu vei înţelege mai uşor inclusiv cuvântul neînţeles pe care vroiai să îl reciteşti.

6. Foloseşte viziunea periferică

cum sa inveti mai usor

La fel cum este posibil să antrenezi muşchii, poţi să îţi antrenezi creierul să absoarbă mai multe informaţii/cuvinte citite. Practic sa citești mai repede.

Exerciţiul pentru a folosi viziunea periferică constă în a imagina o linie pe mijlocul paginii. În loc să citeşti de la stânga la dreapta fiecare linie, încearcă să citeşti de sus în jos urmărind linia imaginară. Unii care citesc rapid desenează o linie pe pagină.

Poţi compara aceast exerciţiu cu viziunea pe care o are şoferul la volan. Deşi el urmăreşte linia drumului percepe atât semnele de circulaţie de pe marginea drumului dar şi ce apare în oglinzi.

7. Învaţă să citeşti cuvintele cheie

40-60% din cuvintele de pe o pagină nu sunt importante pentru ideea principală.

Dacă acele cuvinte ar fi acoperite, cu siguranţă vei putea să înveți repede. În concluzie, dacă descoperi aceste cuvinte cheie, ai putea scana mai uşor textul. În funcţie de tipul textului citit, acestea vor fi diferite, de la conjuncţii/prepoziţii, până la cuvinte specifice materiei.

8. Elimină opririle pe un singur cuvânt

Pe măsură ce citeşti, uneori ochii se vor opri asupra unui cuvânt pentru a se odihni.

De exemplu, copii care învaţă să citească se vor opri pe aproape fiecare cuvânt. Pentru a învăța repede trebuie să treci mai uşor peste majoritatea cuvintelor. Renunţă la acest obicei, astfel vei progresa.

9. Pauzele lungi şi dese cheia marilor succese

Studiile sunt clare în această privinţă. Cititul continuu este mai puţin eficient decât dacă vei lua o pauză de cinci-zece minute la o oră.

Poţi pune şi o alarmă iar pentru următoarele 60 de minute concentrează-te doar la citit. În fiecare pauză, dacă ai citit o oră, poţi face ceva ce îţi place: mănâncă ceva dulce, bea un ceai, privește pe geam.

10. Stabileşte un obiectiv pentru sesiunea de citit

Probabil cel mai important aspect, poate chiar primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a învăța repede și mai ușor.

Stabileşte cât de repede vrei să o citeşti. Nu te lăsa pierdut în lectură.

Ai o carte de 300 de pagini de citit? Stabileşte ca obiectiv 100 de pagini pe oră. 50 de pagini în jumătate de oră, 17 pagini în 10 minute, deci 1.7 pagini pe minut. Imposibil? Totul depinde de tine. Cu cât stabileşti un obiectiv mai mare cu atât te vei forţa să fii mai bun.

RESURSE:

 • Dacă în continuare ești interesate despre cum să înveți mai ușor, poți îmbunătăți modul în care memorezi.
 • Citeşte despre o tehnică inventată de un italian pentru a împărţi în sarcini mai mici orice activitate – link
 • Pentru a stabili limite de timp poţi folosi următorul site care îţi setează diferite timere – link

24 de comentarii la „De ce este important să citeşti (măcar) o carte despre manipulare”

 1. Nu mi se pare o idee destul de buna sa citesti o carte despre manipulare, mai bine ai incerca “Secretele Succesului” de Dale Carnegie

  1. Intr-adevar, “Secretele Succesului” de Dale Carnegie (in engleza “How to win friends and influence people”) este o carte care merita daca vrei sa devii un om mai bun.
   Multumim pentru recomandare (aceasta carte este sugerata ca lectura si de Warren Buffett)

 2. nu stiu daca este o idee buna, poate chiar o idee proasta, ca altfel incepi si tu sa manipulezi si fara sa vrei incepi sa creezi un sentiment de protectie, prin care te evita cei ce sunt manipulati (daca sunt oameni cu personalitate)

  1. Tocmai ce spuneam si in articol. Manipularea are o aura negativa din motive mitice probabil
   In plus, daca citesti o carte despre manipulare, nu inseamna ca vei convinge persoanele sa faca doar ce vrei tu :)
   Este mai bine pentru dezvoltarea ta personala sa stii ca exita metode de a induce un anumit comportament. Acest lucru poate fi benefic atat ca defensiva cat si ca ofensiva.

   Sunt sigur ca in contact cu oamenii cu personaliate vei avea o atitudine corespunzatoare.

 3. ignorata e o virtute in Romania. oamenii nu se intreaba “de ce” si asta e cel mai grav pacat al existentei. totul se rezuma la mancare, somn si distractie. prea bun postul pentru obiceiurile actuale.

 4. Cred ca majoritatea inteleg care este diferenta dintre manipulare si convingere, aceasta ar fi ca prin manipulare esti indrumat spre ceva ce tu nu esti convins dar nu stii asta.

 5. Buna ziua, vad ca inca sunteti activi in comentarii, pe cand si un nou post? Am citit intotdeauna cu placere dar de atata timp nu mai este niciun post nou.

 6. Felicitari in primul rand pentru articol si pentru subiectul tratat!
  Totusi consider ca sunt necesare toate definitiile rigide din carti. Pentru a intelege tehnicile si mai mult, pentru a le putea depista la altii sau pentru a le putea aplica, este necesar sa stii diferenta intre persuasiune, persuadare, intre a convinge pe cineva si al manipula.

  Manipularea are aceasta aura negativa din motivele date de numerosi autori. In primul rand definitia data: manipularea este un tip de influenţă socială care urmăreşte schimbarea percepţiei sau comportamentului celorlalţi cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.
  Ai dreptate in schimb cand spui ca in cartile mai recente se pune accent pe manipularea ca tehnica de marketing, de convingere si poate ajungand la un nivel mai accesibil noua nu mai are sensul de a face “prostimea” sa joace dupa placul tau.

 7. Decat sa citim astfel de carti nu mai bine punem noi manuta si citim Biblia? decat sa ne lasam manipulati de popi si de anumiti oameni nu mai bine descoperim singuri adevarul ? de ce ne place mereu sa ne lasam condusi de unul sau de altul ? nu cumva pentru ca sa putem da vina pe ei daca nu au dreptate…

 8. Intodeauna este bine sa cunost diversele pericole ce le poti intalni in viata, cu atat mai mult acum cand mai toti din jur sunt caini.Mai bine inselator decat inselat pana la urma

 9. Important este sa citesti! Altfel, nu-ti ramane decat sa ramai la coada vacii. Nu ca acest lucru ar fi rau. Tara are nevoie si de oameni care sa lucreze in agricultura.

 10. Ai putea sa imi recomanzi mai multe carti despre manipulare si ordinea in care sa le citesc pentru a intelege mai usor si mai bine manipularea in sine? Multumesc!

  1. Buna Nina,

   Multumesc pentru comentariu.

   Din punctul meu de vedere o carte buna despre manipulare este cea scrisa de Robert. B. Cialdini – Psihologia persiuasiunii
   Cred ca ar trebui sa incepi cu asta.

   Desi nu este o lista de carti care se poate potrivi pentru oricine, as fi curios cum ti s-a parut carte de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.