Se pare că în sesiune nu doar studenţii au parte de zile de chin. Cu siguranţă pentru unii partea cea mai dificilă este susţinerea examenului. De parte cealaltă a baricadei sunt persoanele care trebuie să evalueze activitatea studenţilor. Cu toţii vrem să trecem peste sesiune mai uşor. Aceste metode de învățare vor avea efect dacă le vei folosi constant.

1. Măreşte constant viteza cu care citeşti;

Cât de confortabil te simţi când mergi cu viteză într-o maşină? Care este limita? Ideea este că unele persoane au învăţat să conducă repede şi se simt confortabil făcând asta. Acelaşi lucru este posibil în ceea ce priveşte cititul. Cititul rapid nu ţine atât de mult de tehnică cât de starea psihică. Ia ca exemplu un pilot de curse; nu o să asculte  în maşină muzică pe fundal. Pilotul este concentrat 100% la pistă şi maşină. Pentru a putea învăţa mai repede trebuie să ai aşteptări mai mari de la tine!

2. Priveşte carte ca o mină din care trebuie să extragi lucrurile esenţiale;

Pentru a obţine materia primă, muncitorii separă din rocă elementele esenţiale pentru a fi prelucrate. Cărţile oferă acelaşi lucru pentru cititori. Practic vei sorta prin mii de cuvinte pentru a obţine ideile esenţiale oferite de carte. Dacă vrei să înveţi mai repede, vei schimba doar perspectiva: renunţă la rocă şi caută materia primă. Cartea trebuie citită pentru a înţelege mesajul, nu pentru a explica fiecare cuvânt!

3. Renunţă la cititul cu voce tare

Majoritatea persoanelor au învăţat să citească cu voce tare pentru a fi verificaţi dacă greşesc. Problema este că o parte nu vor renunţa la această metodă. Pentru a citi mai rapid renunță la acest obicei. Acelaşi lucru este valabil chiar dacă nu citeşti cu voce tare dar “citeşti în gând”. Acest moment este foarte important, începe a folosi doar ochii ca organ ce percepe cuvintele.

4. Foloseşte degetul pentru a citi

Pentru unii această metodă este cam ciudată. Probabil pentru că îşi aduc aminte de orele de lectură din gimnaziu. De fapt această metodă este esenţială pentru a regla viteza cu care citeşti. Te menţine concentrat, fără a sări paragrafele. De exemplu poti folosi un creion pentru a urmări paragrafele sau pentru a nota ideile principale. În timp vei alege metoda potrivită pentru tine.

5. Renunţă la recitirea paragrafelor deja parcurse – NU sări paragraful!

În mod normal cititul este liniar, urmând fiecare rând; cu toate acestea se întâmplă ca uneori să ne întoarcem la un cuvânt sau chiar la recitirea unui paragraf. Facem acest lucru fără să ne dăm seama. Din acest motiv este foarte important să te concentrezi şi evită pe cât posibil “să sari rândul”. Gândeşte că vezi un film la TV şi nu ai cum să te întorci să revezi o secvenţă. Cu siguranţa dacă citeşti continuu vei înţelege mai uşor inclusiv cuvântul neînţeles pe care vroiai să îl reciteşti.

6. Foloseşte viziunea periferică

La fel cum este posibil să antrenezi muşchii, poţi să îţi antrenezi creierul să absoarbă mai multe informaţii/cuvinte citite. Exerciţiul pentru a folosi viziunea periferică constă în a imagina o linie pe mijlocul paginii. În loc să citeşti de la stânga la dreapta fiecare linie, încearcă să citeşti de sus în jos urmărind linia imaginară. Unii care citesc rapid desenează o linie pe pagină. Poţi compara aceast exerciţiu cu viziunea pe care o are şoferul la volan. Deşi el urmăreşte linia drumului percepe atât semnele de circulaţie de pe marginea drumului dar şi ce apare în oglinzi.

7. Învaţă să citeşti cuvintele cheie

40-60% din cuvintele de pe o pagină nu sunt importante pentru ideea principală. Dacă acele cuvinte ar fi acoperite, cu siguranţă vei putea să înveți repede. În concluzie, dacă descoperi aceste cuvinte cheie, ai putea scana mai uşor textul. În funcţie de tipul textului citit, acestea vor fi diferite, de la conjuncţii/prepoziţii, până la cuvinte specifice materiei.

8. Elimină opririle pe un singur cuvânt

Pe măsură ce citeşti, uneori ochii se vor opri asupra unui cuvânt pentru a se odihni. De exemplu, copii care învaţă să citească se vor opri pe aproape fiecare cuvânt. Pentru a învăța repede trebuie să treci mai uşor peste majoritatea cuvintelor. Renunţă la acest obicei, astfel vei progresa mai repede.

9. Pauzele lungi şi dese cheia marilor succese

Studiile sunt clare în această privinţă. Cititul continuu este mai puţin eficient decât dacă vei lua o pauză de cinci-zece minute la o oră. Poţi pune şi o alarmă iar pentru următoarele 60 de minute concentrează-te doar la citit. În fiecare pauză, dacă ai citit o oră, poţi face ceva ce îţi place: mănâncă ceva dulce, bea un ceai, privește pe geam.

10. Stabileşte un obiectiv pentru sesiunea de citit

Probabil cel mai important aspect dacă nu primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a învăța repede. Ai o carte de 300 de pagini de citit? Stabileşte cât de repede vrei să o citeşti. Nu te lăsa pierdut în lectură. Stabileşte ca obiectiv 100 de pagini pe oră. 50 de pagini în jumătate de oră, 17 pagini în 10 minute, deci 1.7 pagini pe minut. Imposibil? Totul depinde de tine. Cu cât stabileşti un obiectiv mai mare cu atât te vei forţa să fii mai bun.

RESURSE:

  • Pentru a stabili limite de timp poţi folosi următorul site care îţi setează diferite timere – link

Claudiu Dascalescu

Acesta este un simplu site unde scriu periodic (din an în Paște și total neregulat) despre lucruri care mă interesează și care scot în evidență modul meu de gândire. Așa încerc să cunosc oameni care sunt meseriași pe ceea ce eu vreau să învăț sau vreau să fac.

8 comentarii

charlie · 25/01/2011 la 10:33

Niciodata nu am putut sa invat daca citesc cu voce tare. Multi zic ca da rezultate mai bune, dar mie mi se pare total invers. Ma concentrez la altceva, nu la ce citesc.
Din ce vad aici asta ne-ati sfatuit si voi, deci posibil sa am dreptate:D
Oricum mai am 2 examene si scap, restul de 4 le-am luat.

Anonim · 16/05/2011 la 16:42

interesante aceste tehnici de invatare si bine venite pentru cine inca nu are un stil propriu de a invata,insa cred ca fiecare avem stilul propriu de a invata.In privinta suplimentelor naturale in anii 50 -60 la scoala copii primeau fiole cu ulei de peste pentru a putea memora mai usor si pentru oxigenarea creierului.

Evelina · 24/07/2011 la 16:32

Stiam si eu cateva din aceste sfaturi, dar nu m-am gandit niciodata la ele intr-un mod atat de organizat. Mi-a placut tare mult sfatul referitor la privirea periferica, am incercat si eu, dar trebuie sa mai exersez.

Tania · 26/09/2011 la 11:44

Bune sfaturi, le voi recomanda si eu la randul meu tuturor prietenilor stresati din cauza invatatului! 😛

Cristian · 02/09/2013 la 23:00

Foarte original. Copiat de aici: http://www.wikihow.com/Read-Faster
Meritul Dvs este traducerea. De fapt asta invatam mereu in tara asta. Sa ne atribuim fapte inventate, gandite, muncite, transpirate … de altii. Avem destule exemple. E unu Ponta, mare procuror… mare prim-ministru… dar si bun copiator. Pardon, l-au aranjat.

Anonim · 30/01/2014 la 20:42

aceste tehnici sunt utile!

cristina · 10/12/2015 la 17:32

da sunt bune

Anda · 23/02/2016 la 13:57

Chiar am încercat aceste sfaturi, si pot sa spun ca sunt adevarate! Eu mereu luam cate o pauza dar la cam doua ore si de cam 2-3 minute. Serios, functioneaza! Mai ales acela: ,,Mareste constant viteza cu care cituesti”!

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.