10+ metode de a învăța eficient și mai ușor

Răspunsul la întrebarea cum să înveți rapid și ușor preocupă elevii și studenții, mai ales în preajma testelor sau examenelor.

Dar uite care e partea interesantă:

Odată ce ai folosești o parte din aceste metode de a învăța eficient, vei avea mai mult timp pentru tine.

Aceste 10 tehnici te vor ajuta fie că vrei să găsești o scurtătură pentru următorul test sau examen, fie că vrei să dobândești o aptitudine nouă. Pentru rezultate pe termen lung, îți recomand și acești 7 pași pentru o memorie mai bună.

1. Măreşte viteza cu care citeşti pentru a descoperi mai multe informații

cum sa inveti mai usor

Cât de confortabil te simţi când mergi cu viteză într-o maşină? Probabil nu la fel de confortabil ca un pilot de curse. Unele persoane au învăţat să conducă cu viteză şi se simt confortabil făcând asta.

Acelaşi lucru este valabil pentru citit. Este posibil să crești viteza cu care citești iar asta ţine atât de tehnică cât de starea psihică. Ia ca exemplu un pilot de curse; nu o să asculte în maşină muzică pe fundal. Pilotul este concentrat 100% la pistă şi maşină.

Trebuie să ai aşteptări mai mari de la tine!

2. Priveşte carte ca o mină din care trebuie să extragi lucrurile esenţiale

Pentru a obţine materia primă, muncitorii separă din rocă elementele esenţiale pentru a fi prelucrate.

Cărţile oferă acelaşi lucru pentru cititori. Practic vei sorta prin mii de cuvinte pentru a obţine ideile esenţiale oferite de carte. Dacă vrei să înveţi mai ușor și repede, vei schimba doar perspectiva: renunţă la rocă şi caută materia primă.

Cartea trebuie citită pentru a înţelege mesajul, nu pentru a explica fiecare cuvânt!

3. Renunţă la cititul cu voce tare

Majoritatea persoanelor au învăţat să citească cu voce tare pentru a fi verificaţi dacă greşesc.

Problema este că o parte nu vor renunţa la această metodă. Pentru a citi mai rapid renunță la acest obicei. Acelaşi lucru este valabil chiar dacă nu citeşti cu voce tare dar “citeşti în gând”. Acest moment este foarte important, începe a folosi doar ochii ca organ ce percepe cuvintele.

4. Foloseşte degetul pentru a citi

Pentru unii această metodă este cam ciudată. Probabil pentru că îşi aduc aminte de orele de lectură din gimnaziu.

De fapt această metodă este esenţială pentru a regla viteza cu care citeşti. Te menţine concentrat, fără a sări paragrafele. De exemplu poti folosi un creion pentru a urmări paragrafele sau pentru a nota ideile principale. În timp vei alege metoda potrivită pentru tine.

5. Renunţă la recitirea paragrafelor deja parcurse – NU sări paragraful!

În mod normal cititul este liniar, urmând fiecare rând; cu toate acestea se întâmplă ca uneori să ne întoarcem la un cuvânt sau chiar la recitirea unui paragraf. Facem acest lucru fără să ne dăm seama.

Din acest motiv este foarte important să te concentrezi şi evită pe cât posibil “să sari rândul”. Gândeşte că vezi un film la TV şi nu ai cum să te întorci să revezi o secvenţă. Cu siguranţa dacă citeşti continuu vei înţelege mai uşor inclusiv cuvântul neînţeles pe care vroiai să îl reciteşti.

6. Foloseşte viziunea periferică

cum sa inveti mai usor

La fel cum este posibil să antrenezi muşchii, poţi să îţi antrenezi creierul să absoarbă mai multe informaţii/cuvinte citite. Practic sa citești mai repede.

Exerciţiul pentru a folosi viziunea periferică constă în a imagina o linie pe mijlocul paginii. În loc să citeşti de la stânga la dreapta fiecare linie, încearcă să citeşti de sus în jos urmărind linia imaginară. Unii care citesc rapid desenează o linie pe pagină.

Poţi compara aceast exerciţiu cu viziunea pe care o are şoferul la volan. Deşi el urmăreşte linia drumului percepe atât semnele de circulaţie de pe marginea drumului dar şi ce apare în oglinzi.

7. Învaţă să citeşti cuvintele cheie

40-60% din cuvintele de pe o pagină nu sunt importante pentru ideea principală.

Dacă acele cuvinte ar fi acoperite, cu siguranţă vei putea să înveți repede. În concluzie, dacă descoperi aceste cuvinte cheie, ai putea scana mai uşor textul. În funcţie de tipul textului citit, acestea vor fi diferite, de la conjuncţii/prepoziţii, până la cuvinte specifice materiei.

8. Elimină opririle pe un singur cuvânt

Pe măsură ce citeşti, uneori ochii se vor opri asupra unui cuvânt pentru a se odihni.

De exemplu, copii care învaţă să citească se vor opri pe aproape fiecare cuvânt. Pentru a învăța repede trebuie să treci mai uşor peste majoritatea cuvintelor. Renunţă la acest obicei, astfel vei progresa.

9. Pauzele lungi şi dese cheia marilor succese

Studiile sunt clare în această privinţă. Cititul continuu este mai puţin eficient decât dacă vei lua o pauză de cinci-zece minute la o oră.

Poţi pune şi o alarmă iar pentru următoarele 60 de minute concentrează-te doar la citit. În fiecare pauză, dacă ai citit o oră, poţi face ceva ce îţi place: mănâncă ceva dulce, bea un ceai, privește pe geam.

10. Stabileşte un obiectiv pentru sesiunea de citit

Probabil cel mai important aspect, poate chiar primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a învăța repede și mai ușor.

Stabileşte cât de repede vrei să o citeşti. Nu te lăsa pierdut în lectură.

Ai o carte de 300 de pagini de citit? Stabileşte ca obiectiv 100 de pagini pe oră. 50 de pagini în jumătate de oră, 17 pagini în 10 minute, deci 1.7 pagini pe minut. Imposibil? Totul depinde de tine. Cu cât stabileşti un obiectiv mai mare cu atât te vei forţa să fii mai bun.

RESURSE:

 • Citeşte despre o tehnică care te poate ajuta să înveți mai eficient – link
 • Pentru a stabili limite de timp poţi folosi următorul site care îţi setează diferite timere – link

8 comentarii la „10+ metode de a învăța eficient și mai ușor”

 1. Niciodata nu am putut sa invat daca citesc cu voce tare. Multi zic ca da rezultate mai bune, dar mie mi se pare total invers. Ma concentrez la altceva, nu la ce citesc.
  Din ce vad aici asta ne-ati sfatuit si voi, deci posibil sa am dreptate:D
  Oricum mai am 2 examene si scap, restul de 4 le-am luat.

 2. interesante aceste tehnici de invatare si bine venite pentru cine inca nu are un stil propriu de a invata,insa cred ca fiecare avem stilul propriu de a invata.In privinta suplimentelor naturale in anii 50 -60 la scoala copii primeau fiole cu ulei de peste pentru a putea memora mai usor si pentru oxigenarea creierului.

 3. Stiam si eu cateva din aceste sfaturi, dar nu m-am gandit niciodata la ele intr-un mod atat de organizat. Mi-a placut tare mult sfatul referitor la privirea periferica, am incercat si eu, dar trebuie sa mai exersez.

 4. Foarte original. Copiat de aici: http://www.wikihow.com/Read-Faster
  Meritul Dvs este traducerea. De fapt asta invatam mereu in tara asta. Sa ne atribuim fapte inventate, gandite, muncite, transpirate … de altii. Avem destule exemple. E unu Ponta, mare procuror… mare prim-ministru… dar si bun copiator. Pardon, l-au aranjat.

 5. Chiar am încercat aceste sfaturi, si pot sa spun ca sunt adevarate! Eu mereu luam cate o pauza dar la cam doua ore si de cam 2-3 minute. Serios, functioneaza! Mai ales acela: ,,Mareste constant viteza cu care cituesti”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.