Învaţă să citeşti mai rapid în 4 paşi simpli

Dacă eşti pregătit să citeşti o carte mai rapid decât ți-ai imaginat vreodată, urmăreşte acești patru paşi simpli:

În primul rând elimină orice lucru care îti distrage atenţia. Orice material care te face să gândeşti la altceva decât materialul de citit este negativ. Este o conversaţie în cameră, televizorul sau calculatorul (chiar şi închise), scaunul neconfortabil, prea multă muzică în background? Chiar dacă susţii că înveţi mai bine când asculţi muzică, practic ocupi creierul care lucrează în background pentru a procesa această informaţie. Dacă vrei să înveţi să citeşti mai rapid elimină orice distracţie.

În al doilea rând întreabă-te: Care este scopul lecturii? De ce ai ajuns să citeşti această carte, ce fel de literatură este: pentru studii, job, distracţie, plăcere? Este o carte tehnică din care trebuie să extragi doar ideea principală sau trebuie să asimilezi informaţii noi? Fiecare material pe care îl vei citi are un scop diferit. Înainte să deschizi cartea, rezervă-ţi câteva minute în care stabileşti scopul. Va determina modul în care citeşti cartea şi modul de înţelegere.

În al treilea rând citeşte pentru 10 minute câteva părţi din material. Priveşte cartea ca un puzzle. Citeşte câteva opinii despre carte, gândeşte-te la autor şi modul său de a scrie. Urmăreşte cuprinsul şi vezi dacă înţelegi despre ce scrie. Scanează secţiunile cărţii, diagramele, citatele, chiar şi bibliografia. Sunt şanse să găseşti “capitolul cheie”. O carte este un capitol mare cu o serie de capitole-filtru.

În ultimul rând, foloseşte metodele de mai sus pentru a găsi “capitolul cheie”. Nu eşti obligat să aştepţi a citi toate capitolele pentru a ajunge la parte importantă. După ce ai găsit acest capitol, poţi citi întrega carte, în orice ordine vrei tu. Pentru acest lucru este nevoie de nişte tehnici de citit rapid.

În concluzie, a învăţa să citeşti mai rapid se aplică foarte bine pentru cărţile tehnice. Cu precădere în ceea ce ţine de pregătirea unui examen sau pentru a asimila informaţii noi. În ceea ce priveşte literatura beletristică, fiecare cititor are modul său de a savura o astfel de carte. Când trebuie să citeşti 100 de pagini de la o zi la alta, cu siguranţă aceste metode te vor ajuta să ai mai mult timp liber.

2 comentarii la „Învaţă să citeşti mai rapid în 4 paşi simpli”

  1. Ma ajutat foarte mult pentrucă înainte nu puteam memora dar acum pot dar am memorat dar când ajungem la școală sau la vreun test uitam tot și luăm notă mică dar acum nu se va mai întâmpla mersi mult cerul care a făcut aceste metode bravo lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.