invata sa citesti rapid

Învaţă să citeşti mai rapid în 4 paşi simpli

Dacă eşti pregătit să citeşti o carte mai rapid decât ți-ai imaginat vreodată, urmăreşte acești patru paşi simpli:

În primul rând elimină orice lucru care îti distrage atenţia. Orice material care te face să gândeşti la altceva decât materialul de citit este negativ. Este o conversaţie în cameră, televizorul sau calculatorul (chiar şi închise), scaunul neconfortabil, prea multă muzică în background? Chiar dacă susţii că înveţi mai bine când asculţi muzică, practic ocupi creierul care lucrează în background pentru a procesa această informaţie. Dacă vrei să înveţi să citeşti mai rapid elimină orice distracţie.

În al doilea rând întreabă-te: Care este scopul lecturii? De ce ai ajuns să citeşti această carte, ce fel de literatură este: pentru studii, job, distracţie, plăcere? Este o carte tehnică din care trebuie să extragi doar ideea principală sau trebuie să asimilezi informaţii noi? Fiecare material pe care îl vei citi are un scop diferit. Înainte să deschizi cartea, rezervă-ţi câteva minute în care stabileşti scopul. Va determina modul în care citeşti cartea şi modul de înţelegere.

În al treilea rând citeşte pentru 10 minute câteva părţi din material. Priveşte cartea ca un puzzle. Citeşte câteva opinii despre carte, gândeşte-te la autor şi modul său de a scrie. Urmăreşte cuprinsul şi vezi dacă înţelegi despre ce scrie. Scanează secţiunile cărţii, diagramele, citatele, chiar şi bibliografia. Sunt şanse să găseşti “capitolul cheie”. O carte este un capitol mare cu o serie de capitole-filtru.

În ultimul rând, foloseşte metodele de mai sus pentru a găsi “capitolul cheie”. Nu eşti obligat să aştepţi a citi toate capitolele pentru a ajunge la parte importantă. După ce ai găsit acest capitol, poţi citi întrega carte, în orice ordine vrei tu. Pentru acest lucru este nevoie de nişte tehnici de citit rapid.

În concluzie, a învăţa să citeşti mai rapid se aplică foarte bine pentru cărţile tehnice. Cu precădere în ceea ce ţine de pregătirea unui examen sau pentru a asimila informaţii noi. În ceea ce priveşte literatura beletristică, fiecare cititor are modul său de a savura o astfel de carte. Când trebuie să citeşti 100 de pagini de la o zi la alta, cu siguranţă aceste metode te vor ajuta să ai mai mult timp liber.

24 de comentarii la „De ce este important să citeşti (măcar) o carte despre manipulare”

 1. Nu mi se pare o idee destul de buna sa citesti o carte despre manipulare, mai bine ai incerca “Secretele Succesului” de Dale Carnegie

  1. Intr-adevar, “Secretele Succesului” de Dale Carnegie (in engleza “How to win friends and influence people”) este o carte care merita daca vrei sa devii un om mai bun.
   Multumim pentru recomandare (aceasta carte este sugerata ca lectura si de Warren Buffett)

 2. nu stiu daca este o idee buna, poate chiar o idee proasta, ca altfel incepi si tu sa manipulezi si fara sa vrei incepi sa creezi un sentiment de protectie, prin care te evita cei ce sunt manipulati (daca sunt oameni cu personalitate)

  1. Tocmai ce spuneam si in articol. Manipularea are o aura negativa din motive mitice probabil
   In plus, daca citesti o carte despre manipulare, nu inseamna ca vei convinge persoanele sa faca doar ce vrei tu :)
   Este mai bine pentru dezvoltarea ta personala sa stii ca exita metode de a induce un anumit comportament. Acest lucru poate fi benefic atat ca defensiva cat si ca ofensiva.

   Sunt sigur ca in contact cu oamenii cu personaliate vei avea o atitudine corespunzatoare.

 3. ignorata e o virtute in Romania. oamenii nu se intreaba “de ce” si asta e cel mai grav pacat al existentei. totul se rezuma la mancare, somn si distractie. prea bun postul pentru obiceiurile actuale.

 4. Cred ca majoritatea inteleg care este diferenta dintre manipulare si convingere, aceasta ar fi ca prin manipulare esti indrumat spre ceva ce tu nu esti convins dar nu stii asta.

 5. Buna ziua, vad ca inca sunteti activi in comentarii, pe cand si un nou post? Am citit intotdeauna cu placere dar de atata timp nu mai este niciun post nou.

 6. Felicitari in primul rand pentru articol si pentru subiectul tratat!
  Totusi consider ca sunt necesare toate definitiile rigide din carti. Pentru a intelege tehnicile si mai mult, pentru a le putea depista la altii sau pentru a le putea aplica, este necesar sa stii diferenta intre persuasiune, persuadare, intre a convinge pe cineva si al manipula.

  Manipularea are aceasta aura negativa din motivele date de numerosi autori. In primul rand definitia data: manipularea este un tip de influenţă socială care urmăreşte schimbarea percepţiei sau comportamentului celorlalţi cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.
  Ai dreptate in schimb cand spui ca in cartile mai recente se pune accent pe manipularea ca tehnica de marketing, de convingere si poate ajungand la un nivel mai accesibil noua nu mai are sensul de a face “prostimea” sa joace dupa placul tau.

 7. Decat sa citim astfel de carti nu mai bine punem noi manuta si citim Biblia? decat sa ne lasam manipulati de popi si de anumiti oameni nu mai bine descoperim singuri adevarul ? de ce ne place mereu sa ne lasam condusi de unul sau de altul ? nu cumva pentru ca sa putem da vina pe ei daca nu au dreptate…

 8. Intodeauna este bine sa cunost diversele pericole ce le poti intalni in viata, cu atat mai mult acum cand mai toti din jur sunt caini.Mai bine inselator decat inselat pana la urma

 9. Important este sa citesti! Altfel, nu-ti ramane decat sa ramai la coada vacii. Nu ca acest lucru ar fi rau. Tara are nevoie si de oameni care sa lucreze in agricultura.

 10. Ai putea sa imi recomanzi mai multe carti despre manipulare si ordinea in care sa le citesc pentru a intelege mai usor si mai bine manipularea in sine? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.