7 paşi pentru a memora mai bine

Mulţi sunt deja în sesiune şi cu siguranţă caută metode pentru a recupera o parte din materia semestrială. După câteva sesiuni trecute la Facultatea de Drept acestă perioadă parcă a pierdut din efectul de stres pe care îl avea la început. Mai jos sunt o serie de tehnici folosite pentru o memorie mai bună. Atât timp cât m-au trecut prin sesiunile de la Drept, probabil vor fi de folos.

1. Subliniază, încercuieşte, notează pe marginea paginii. În niciun caz nu sublinia toată pagina aşa cum fac mulţi studenţi. De principiu vei sublinia doar 4-5 sintagme pe o pagină, şi multe pagini nu vor avea astfel de note. Stabileşteţi propiul sistem de notare şi vei creşte posibilitatea de a memora mai bine.

2. Foloseşte stickere pentru paginile importante. Teoretic, într-o carte de 250 de pagini vei avea aproximativ 25 de pagini care merită să fie notate cu semne de carte. Acest lucru va perminte să te întorci mai târziu exact la pagina potrivită. Foloseşte semne pe stickere pentru a semnala importanţa paginii.

3. Pune pe prima pagină a cărţii un pasaj relevant. Ai găsit o idee, mesajul central? Citatul care reprezintă întreaga carte? Scrie pe prima pagină a cărţii acest lucru. De ce? Acest lucru va cimenta noţiunea pentru că informaţia nouă urmează o curbă a uitării inevitabil.  Dacă vei face legătura cu lucruri pe care le cunoşti deja şansele să memorezi mai bine sunt mai mari! Pentru o carte cu mai multe capitole scrie la început de capitol ideea centrală.

4. Când ai terminat de citit cartea, reciteşte paginile însemnate cu stickere. Întoarce-te şi citeşte părţile bune, esenţa materialului.

5. Înainte de a închide cartea, rezervă câteva minute pentru a scrie un paragraf pe ultima pagină a cărţii în care vei face un rezumat. Teoretic, când autorul a prezentat carte editorilor, a folosit două paragrafe în care a prezentat ideea. Acum este momentul să faci acelaşi lucru. Acest lucru poate fi consemnat şi pe foi albe, separat de carte. Aceste foi vor fi de ajutor în loc să cauţi din nou în carte.

6. Având în vedere punctul de mai sus, mai productiv este construcţia unui mindmap al cărţii. Cel mai bun sistem este cel folosit de Tony Buzan. Acest mod de lucru permite să memorezi o carte pe o singură pagină. Creierul percepe mai uşor idei şi imagini. Un Mind Map va permite să vizualizezi o carte întreagă pe o pagină. Asupra acestei tehnici de a memora informaţii voi reveni cu un articol detaliat.

Nota Bene! Pentru cărţile împrumutate foloseşte stikere şi foi de lectură în care notezi chestiunile importante pentru a evita probleme cu biblioteca/prietenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.