Concurs de eseuri: Visul meu european

Cu scopul de a promova interesul studenţilor pentru domeniul studiilor europene şi de a încuraja dezbaterile legate de Uniunea Europeană, Centrul de Studii Europene şi Centrul de Documentare Europeană din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi organizează concursul de eseuri “Visul meu european”.

Această competiţie va asigura un context favorabil pentru conturarea de opinii originale şi provocatoare privind construcţia europeană, poate definirea unor proiecţii pentru Europa de mâine.

Eseurile vor face subiectul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Europei (în cadrul evenimentului Săptămâna Europeană la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, 9 – 15 mai 2011). Cele mai bune eseuri vor fi promovate pe site-ul Centrului de Studii Europene şi în Buletinul Electronic al Europe Direct Iaşi.

Tema concursului de eseuri despre construcţia europeană

Tema este deosebit de generoasă, oferind participanţilor o paletă largă de subiecte care pot fi abordate şi valorificate cu ajutorul cunoştinţelor şi imaginaţiei. Prin intermediul eseului cei interesaţi au posibilitatea să expună, detalieze şi să argumenteze viziunea proprie referitoare la procesul de integrare europeană şi să propună un proiect imaginar al Europei de mâine.

Ca multe alte idei ce ţin de Uniunea Europeană acest proiect pare utopic. Cu toate aceste exerciţiul scrierii este unul benefic mai ales pentru persoanele interesate de evoluţia contrucţiei europene. Cred că pot fi valorizate unele idei despre subiecte de maxim interes precum:

  • modul în care este percepută Uniunea Europeană de către noua generaţie;
  • ce fel de Europă îşi doresc tinerii şi care sunt oportunităţile, respectiv constrângerile oferite de spaţiul european de astăzi;
  • ce fel de provocări apar în contextul noilor realităţi economice şi sociale din U.E.;
  • în ce mod se regăsesc tinerii în modelul european actual de integrare;
  • cum ar arată o “Europă ideală” pentru tinerii romani.

Eseul este în esenţă un demers creativ, deci singurele lucruri care trebuie luate în considerare sunt regulile concursului:

Concurs de Eseuri: Visul meu european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.