Ce se întâmplă cu informaţiile personale pe Internet

Internetul este complicat şi prezintă multe aspecte. Probabil gândirea comună are în vedere că Internet este gratuit. Dar câţi dintre noi sunt interesaţi de protecţia datelor personale? Având în vedere că atitudinea Comisiei Europene faţă de Facebook este clară, consider că este cu atât mai important să avem singuri grijă de circulaţia informaţiilor personale până vom avea reglementări clare în domeniu.

Ce se întâmplă cu informaţiile personale pe Internet

Potrivit unui proiect al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), furnizorii de servicii de internet vor raporta traficul (download şi upload) realizat de utilizatori.

„Necesitatea modificării indicatorilor statistici s-a impus în urma evoluţiilor recente şi tendinţelor de pe pieţele de comunicaţii electronice din Romania şi de la nivel internaţional, apariţiei unor tehnologii şi servicii noi, precum şi existenţei unor neclarităţi cu privire la categoriile de informaţii corespunzătoare anumitor indicatori statistici”, explică ANCOM.

În acest context, furnizorii de servicii de internet vor prezenta ANCOM statistici referitoare la download/upload de la fiecare utilizator final al serviciilor de acces la Internet fie ca este punct mobil sau fix.

Nici furnizorii de servicii de telefonie mobilă nu au scăpat. Aceştia vor raporta gradul de acoperire a teritoriului/populaţiei în funcţie de tipurile de reţele utilizate (GSM, UMTS, CDMA, etc.). Mai mult chiar, numărul de abonaţi, de linii şi de venituri din abonamentele aferente în funcţie de categoria de clienţi (persoane fizice sau juridice).

Am precizat aceste măsuri întucât protecţia datelor personale ar trebui realizată printr-o reglementare strictă. Deşi există discuţii despre importanţa libertăţii Internetului, trebuie conştientizată importanţa reglementărilor din domeniul online. În acest sens vreau să punctez Convenţia 108 a Consiliului Europei de la Strasbourg din 28 ianuarie 1981.

Momentan se discută puternic pe faptul că reţeaua Twitter fost obligată de o judecătoare federală americană să furnizeze informaţii despre persoanele care au contacte cu WikiLeaks; în sensul în care trei persoane au folosit acest canal de comunicare pentru a trimite informaţii confidenţiale către WikiLeaks. Aşadar în baza unui mandat judiciar se cere serviciului de microblogging să ofere informaţii despre conturile unui parlamentar islandez, Birgitta Jonsdottir, unui cercetător american în informatică, Jacob Appelbaum, şi lui Rop Gonggrijp, un colaborator olandez al WikiLeaks.

După unele opinii acest lucru “este un atac scandalos la adresa vieţii private şi dreptului la liberă exprimare al utilizatorilor.”

WikiLeaks mai notează că şi alţi furnizori de servicii pe Internet precum Google, Facebook şi Yahoo ar putea primi cereri similare şi “poate că au furnizat deja informaţii”.

Dacă te interesează mai multe detalii despre datele tale persoanle şi politica siteurilor mari, descarca urmatorul document: EFF_Social_Network_Law_Enforcement_Guides

Iată câteva detalii şi despre Facebook:

  • În ceea ce priveşte disponibilitatea de a oferi date: “vom oferi datele în limitele cerute de lege”
  • Cât timp sunt informaţiile păstrate: 90 de zile, dar este posibil ca o mărire a perioadei să fie posibilă.
  • Conţinutul modificat sau şters de utilizator (inclusiv mesaje private): Dacă mesajele au fost păstrate de utilizator, sunt disponibile.

În final vreau să punctez o altă ştire referitoare la platforma Twitter:

Un politician britanic a fost condamnat la plata unor despăgubiri pentru un mesaj pe Twitter considerat calomniator de rivalul său din alegerile locale. În mesajul postat, Colin Elsbury, fost primar într-o localitate din Ţara Galilor, afirmă că rivalul său Eddie Talbot trebuise să “fie evacuat de poliţie din biroul de vot”.

Ideea este că Elsbury a recunoscut, că se înşelase asupra persoanei şi a acceptat să-i plătească rivalului despăgubiri în valoare de 3.000 de lire (3.500 euro), plus cheltuieli de judecată estimate la 50.000 de lire (58.000 euro). De asemenea Elsbury a trebuit să prezinte public scuze pe Twitter.

Înainte să spui părerea ta în comentarii, citeşte următorul citat:

Despre orice om viu se poate consemna întotdeauna ceva negativ sau dubios, dacă te apuci să cercetezi în amănunt, fiecare om s-a făcut vinovat sau ascunde ceva. Aleksandr Soljenițîn – “Pavilionul Canceroşilor”

7 comentarii la „Ce se întâmplă cu informaţiile personale pe Internet”

  1. Facebook si youtube au devenit sursele virtuale principale de unde serviciile secrete pot afla aproape orice despre o persoana. Pacat ca atatia utilizatori nu realizeaza la ce se expun

  2. Mie mi se pare corect ca utilizatorii să își folosească numele reale măcar în descriere pe rețelele sociale. Atunci când îți faci cont pe o astfel de rețea trebuie să fii conștient că datele personale pot fi disponibile organelor abilitate dacă sunt solicitate.

  3. Ramane la latitudinea fiecaruia daca-si publica datele reale sau nu, pe internet. Pana la urma sistemele informatice integrate pot fi privite ca o modalitate de manipulare si/sau urmarire a omului. Din fericire nu sunt, si nu pot fi perfecte. :)

  4. Am citit articole pe net cum ca angajatorii se uita mai noi si pe facebook sa vada ce poze are o persoana ce vine la interviu. Deci trebuie sa avem mare grija.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.