Unul dintre cele mai mari interese în înțelegerea persuasiunii este descoperirea și înțelegerea unor tehnici de manipulare. Din fericire, la fel cum cercetătorii au identificat exemple de persuasiune, au descoperit și modalități de a le preveni.
Unul lucrurile simple pe care le poți face să te ferești de tehnici de manipulare este să recunoști momentul când cineva încearcă să te convingă. Automat, atunci când îți dai seama că cineva vrea să te influențeze, devii mai bănuitor în privința a ceea ce au de spus.
Deși pare simplu la prima vedere, în practică este mai greu de aplicat. Există o tehnică cu mult mai puternică la care poți apela, numită “teoria inoculării”.
A doua metodă este derivată din perspectiva biologică de prevenire a bolilor. Teoria inoculării funcționează la fel ca omologul său medical. Dai pacientului o doză slabă de virus, astfel încât corpul să poată lupta, depăși și dezvolta imunitate împotriva bolii.
În persuasiune, acest lucru funcționează formulând un argument și apoi îți iei un moment să contracarezi partenerul. Indiferent cât de puternic este argumentul, faptul că inițial l-ai refuzat și ai gândit ceva diferit, te face mult mai rezistent în fața persuasiunii.
Uite ce vreau sa zic pe scurt: prin simpla demonstrație față de tine că poți crea un contraargument, te face să te simți mai încrezător în a rezista în fața persuasiunii.
Pune la îndoială orice informație.
Metoda a treia poate fi folositoare când te contrazici cu o persoană experimentată. Un alt exemplu care să te ajute să reziști tehnicilor de manipulare este să miști capul în timp ce partenerul vorbește.
În psihologia socială, există un proces, numit “întruchipare”. Acțiunile tale fizice și comportamentul tău informează procesele psihologice. De exemplu, cercetările au arătat că oamenii care dau din cap (de sus in jos), sunt mult mai convinși de un mesaj decât cei care își scutură capul (de la stânga la dreapta).
Învățăm de mici că datul din cap (de sus în jos) înseamnă “DA” și scuturatul capului (de la stânga la dreapta) înseamnă “NU”, astfel încât atunci când adoptăm aceste comportamente fizice, ele ne influențează percepția mesajului.
Deci, dacă miști capul (de la stânga la drepata) în timp ce o altă persoana încearcă să te convingă, nu numai ca vei fi mai puțin convins de ceea ce spune, dar vei da un semnal puternic și partenerul va începe să creadă despre el că nu este o persoana foarte convingătoare.
Dar cum împiedici tehnicile de persuasiune când nici măcar nu îți dai seama că cineva te manipulează? În primul rând trebuie să înveți rolul subconștientului și tehnicilor indirecte de convingere.
Uite un sfat: descoperă 5 cărți despre manipulare pe care orice persoană interesată de subiect ar trebui să le aibă în bibliotecă.