De ce este important să citeşti (măcar) o carte despre manipulareCând începi să cauți cărţi despre manipulare descoperi destul de repede că există unele accesibile cititorului obişnuit, dar că există și unele cărţi care folosesc un limbaj de specialitate. Când vine vorba despre diferenţierea unor termeni de genul manipulare, persuasiune, convingere, de cele mai multe ori nu ne interesează explicaţia tehnică. Este mult mai important să cunoști exemple de tehnici de manipulare, lucruri concrete care te poate ajuta în viața de zi cu zi.

Legătura cu cărţile de manipulare (un cuvânt pe care mulţi îl evită pentru că este considerat negativ şi neprietenos) este că suntem mereu bombardaţi cu diferite informaţii tocmai pentru a avea un comportament previzibil. Diferenţe strict teoretice, nu sunt în măsură să le fac aici, ci vreau să povestesc de ce este important să citeşti o carte despre manipulare indiferent de ocupaţie.

În anul I de facultate am stat în cămin. Foarte entuziasmat, am venit pregătit cu multe cărţi – total academic. Am zis că acum voi avea timp de ceea ce pierdusem în ultimul an de liceu când am fost concentrat asupra unor examene de absolvire/admitere. Total fals.

Cele aproximativ 10 cărţi pe care le-am adus cu mine nu au fost deschis decât târziu în semestrul doi. Important este că le-am citit, deşi activitatea din cameră nu era în concordanţă cu lectura mea. Dacă nu aţi stat în cămin, probabil este greu să vă imaginaţi ce privire aveau colegii când citeam în cameră cărţi despre manipulare.

Cu toate acestea, la un moment dat, unul dintre colegi, mi-a cerut detalii despre o carte. I-am explicat cam în ce constă şi mi-a cerut-o pentru a o răsfoi. De la răsfoirea, a trecut la o lectură rapidă, iar în două a ajuns să o termine. Record aş spune eu având în vedere că persoana în cauză nu era un degustător de lectură. Probabil a rămas singura carte citită din scoarţă în scoarţă în facultate. Reacţiile sale au fost din cele mai diverse: recunoaşterea unor metode de manipulare folosite de unii, deschiderea unor perspective, posibilitatea de a folosi un astfel de comportament.

În concluzie, consider absolut importantă citirea unei cărţi despre manipulare, mai ales în vremurile aceastea, unde obţinerea informaţiilor, manipularea lor este esenţială pentru a te impune. “Knowledge is power”, iar cunoscând tehnicile de manipulare, poţi evita rolul de figurant din viaţa ta.

Tu citeşti cărţi de manipulare? Ce titluri de cărţi?


Claudiu Dascalescu

Acesta este un simplu site unde scriu periodic (din an în Paște și total neregulat) despre lucruri care mă interesează și care scot în evidență modul meu de gândire. Așa încerc să cunosc oameni care sunt meseriași pe ceea ce eu vreau să învăț sau vreau să fac.

24 de comentarii

Catalin · 03/11/2010 la 14:25

Cam cate pagini are o astfel de carte?

Anonim · 05/11/2010 la 10:52

Nu mi se pare o idee destul de buna sa citesti o carte despre manipulare, mai bine ai incerca “Secretele Succesului” de Dale Carnegie

  Claudiu Dascalescu · 05/11/2010 la 10:58

  Intr-adevar, “Secretele Succesului” de Dale Carnegie (in engleza “How to win friends and influence people”) este o carte care merita daca vrei sa devii un om mai bun.
  Multumim pentru recomandare (aceasta carte este sugerata ca lectura si de Warren Buffett)

Noni · 05/11/2010 la 15:39

nu stiu daca este o idee buna, poate chiar o idee proasta, ca altfel incepi si tu sa manipulezi si fara sa vrei incepi sa creezi un sentiment de protectie, prin care te evita cei ce sunt manipulati (daca sunt oameni cu personalitate)

  Claudiu Dascalescu · 05/11/2010 la 16:46

  Tocmai ce spuneam si in articol. Manipularea are o aura negativa din motive mitice probabil
  In plus, daca citesti o carte despre manipulare, nu inseamna ca vei convinge persoanele sa faca doar ce vrei tu 🙂
  Este mai bine pentru dezvoltarea ta personala sa stii ca exita metode de a induce un anumit comportament. Acest lucru poate fi benefic atat ca defensiva cat si ca ofensiva.

  Sunt sigur ca in contact cu oamenii cu personaliate vei avea o atitudine corespunzatoare.

Matei Valentin · 07/11/2010 la 08:36

am citit carti despre manipulare si am observat anumite chestii interesante

Ana · 14/11/2010 la 17:03

ignorata e o virtute in Romania. oamenii nu se intreaba “de ce” si asta e cel mai grav pacat al existentei. totul se rezuma la mancare, somn si distractie. prea bun postul pentru obiceiurile actuale.

Anonim · 22/11/2010 la 12:02

Cred ca majoritatea inteleg care este diferenta dintre manipulare si convingere, aceasta ar fi ca prin manipulare esti indrumat spre ceva ce tu nu esti convins dar nu stii asta.

Claudiu Dascalescu · 13/12/2010 la 16:39

Dupa cum am scris in articolul de mai sus, recomand “Tehnici de manipulare”. Pentru o viziune despre “arta manipularii” consider ca este esential sa incepi cu “Arta razboiului” de Sun Tzu

Costi · 26/02/2011 la 17:16

O carte de baza in acest domeniu este Psihologia Persuasiunii scrisa de Robert Cialdini.

Mihai · 31/05/2011 la 16:09

Buna ziua, vad ca inca sunteti activi in comentarii, pe cand si un nou post? Am citit intotdeauna cu placere dar de atata timp nu mai este niciun post nou.

Laura · 15/07/2011 la 22:57

Felicitari in primul rand pentru articol si pentru subiectul tratat!
Totusi consider ca sunt necesare toate definitiile rigide din carti. Pentru a intelege tehnicile si mai mult, pentru a le putea depista la altii sau pentru a le putea aplica, este necesar sa stii diferenta intre persuasiune, persuadare, intre a convinge pe cineva si al manipula.

Manipularea are aceasta aura negativa din motivele date de numerosi autori. In primul rand definitia data: manipularea este un tip de influenţă socială care urmăreşte schimbarea percepţiei sau comportamentului celorlalţi cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.
Ai dreptate in schimb cand spui ca in cartile mai recente se pune accent pe manipularea ca tehnica de marketing, de convingere si poate ajungand la un nivel mai accesibil noua nu mai are sensul de a face “prostimea” sa joace dupa placul tau.

Evelina · 24/07/2011 la 16:35

De unde pot cumpara aceasta carte?

Gabriel · 29/07/2011 la 10:03

Decat sa citim astfel de carti nu mai bine punem noi manuta si citim Biblia? decat sa ne lasam manipulati de popi si de anumiti oameni nu mai bine descoperim singuri adevarul ? de ce ne place mereu sa ne lasam condusi de unul sau de altul ? nu cumva pentru ca sa putem da vina pe ei daca nu au dreptate…

mihaela · 03/08/2011 la 08:44

Cea mai buna tehnica de manipulare e tehnica sandwich 🙂

Andreea · 29/08/2011 la 14:27

Intodeauna este bine sa cunost diversele pericole ce le poti intalni in viata, cu atat mai mult acum cand mai toti din jur sunt caini.Mai bine inselator decat inselat pana la urma

Tania · 15/10/2011 la 01:36

Important este sa citesti! Altfel, nu-ti ramane decat sa ramai la coada vacii. Nu ca acest lucru ar fi rau. Tara are nevoie si de oameni care sa lucreze in agricultura.

Nina · 15/01/2015 la 20:56

Ai putea sa imi recomanzi mai multe carti despre manipulare si ordinea in care sa le citesc pentru a intelege mai usor si mai bine manipularea in sine? Multumesc!

Adrian · 28/10/2015 la 18:12

Versiunea adaugita a acestei carti: Psihologia Manipularii – Robert B. Cialdini:

http://www.librariapentrutoti.ro/psihologia-manipularii-ed-2015.html

Dennis · 22/12/2018 la 21:25

Bună, imi poti spune ce carte ar trebui sa citesc despre manipulare?

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: