Cărţi despre manipulare sunt destule, cu toate acestea, puţine sunt accesibile cititorului obişnuit. Aici mă refer la acele cărţi care abordează un limbaj de specialitate, parcă ai ascult un medic vorbind despre o răceală. Când vine vorba despre diferenţierea unor termeni de genul manipulare, persuasiune, convingere, nu interesează explicaţia pur tehnică. Consider că este mai important să cunosc exemple de tehnici de manipulare decât să citesc definiţii rigide.

Legătura cu cărţile de manipulare (un cuvânt pe care mulţi îl evită pentru că este considerat negativ şi neprietenos) este că suntem mereu bombardaţi cu diferite informaţii tocmai pentru a avea un comportament previzibil. Diferenţe strict teoretice, nu sunt în măsură să le fac aici, ci vreau să povestesc de ce este important să citeşti o carte despre manipulare indiferent de ocupaţie.

În anul I de facultate am stat în cămin. Foarte entuziasmat, am venit pregătit cu multe cărţi – total academic. Am zis că acum voi avea timp de ceea ce pierdusem în ultimul an de liceu când am fost concentrat asupra unor examene de absolvire/admitere. Total fals.

Cele aproximativ 10 cărţi pe care le-am adus cu mine nu au fost deschis decât târziu în semestrul doi. Important este că le-am citit, deşi activitatea din cameră nu era în concordanţă cu lectura mea. Dacă aţi stat în cămin, probabil vă imaginaţi ce privire aveau colegii când seara după ora 8, eu citeam în cameră cărţi despre manipulare.

Cu toate acestea, la un moment dat, unul dintre colegi, mi-a cerut detalii despre o carte. I-am explicat cam în ce constă şi mi-a cerut-o pentru a o răsfoi. De la răsfoirea, i-a luat 2 zile să o termine. Record aş spune eu având în vedere că persoana în cauză nu era un degustător de lectură. Probabil a rămas singura carte citită din scoarţă în scoarţă în facultate. Reacţiile sale au fost din cele mai diverse: recunoaşterea unor metode de manipulare folosite de unii, deschiderea unor perspective, posibilitatea de a folosi un astfel de comportament.

În concluzie, consider absolut importantă citirea unei cărţi despre manipulare, mai ales în vremurile aceastea, unde obţinerea informaţiilor, manipularea lor este esenţială pentru a te impune. “Knowledge is power”, iar cunoscând tehnicile de manipulare, poţi evita rolul de figurant din viaţa ta.

download-button

Tu citeşti cărţi de manipulare? Ce titluri de cărţi?