carti despre manipulare

De ce este important să citeşti (măcar) o carte despre manipulare

Când te hotărăști să citești cărţi de manipulare descoperi destul de repede că există unele cărţi care folosesc un limbaj de specialitate, mai greu accesibile, dar că o parte dintre cărți sunt accesibile cititorului obişnuit.

Mai ales când vine vorba despre diferenţierea unor termeni de genul manipulare, persuasiune, convingere, de cele mai multe ori explicațiile sunt pur tehnice. Este mult mai important să cunoști exemple de tehnici de manipulare, lucruri concrete care te poate ajuta în viața de zi cu zi.

tehinici de manipulare bogdan ficeac, imporanta cititului, carte despre manipulare

Manipularea, un cuvânt pe care mulţi îl evită pentru că este considerat negativ şi neprietenos. Asta creadea și un fost coleg de facultate până când l-am convis să citească Tehnici de manipulare. O carte mică, plină cu exemple pe care le-a și recunoscut în viața de zi cu zi. Uite cum s-a întâmplat.

În anul I de facultate am stat în cămin. Foarte entuziasmat, am venit pregătit cu multe cărţi. Am zis că acum voi avea timp să recuperez lectura pe care o pierdusem în ultimul an de liceu când am fost concentrat asupra unor examene de absolvire/admitere.

Cele aproximativ 10 cărţi pe care le-am adus cu mine nu au fost deschise până târziu în semestrul doi. Viața de cămin a fost plină de surprize. Dacă nu aţi stat la cămin, probabil este greu să vă imaginaţi cât de falsă ese ipoteza că vei avea timp să citești cărţi despre manipulare.

Timpul a trecut, și la un un moment dat, unul dintre colegi, mi-a cerut detalii despre cartea pe care tocmai o terminasem de citit. I-am explicat cam în ce constă şi mi-a cerut-o puțin.

De la răsfoire, a trecut la o lectură rapidă, iar în cam două ore a ajuns să o termine. Un record aş spune eu, având în vedere că persoana nu era un degustător de lectură. Pentru el, probabil a rămas singura carte citită din scoarţă în scoarţă în facultate.

Reacţiile însă au fost din cele mai diverse: recunoaşterea unor metode de manipulare folosite de unii, deschiderea unor perspective, posibilitățile deschise în a folosi un astfel de comportament.

În concluzie, consider absolut importantă citirea unei cărţi despre manipulare, mai ales în vremurile aceastea, unde răspândirea informaţiilor este din ce în ce mai ușoară. “Knowledge is power”, iar cunoscând tehnicile de manipulare, poţi evita rolul de figurant din viaţa ta.

Tu citeşti cărţi de manipulare? Ce titluri de cărţi?

8 comentarii la „10+ metode de a învăța eficient și mai ușor”

 1. Niciodata nu am putut sa invat daca citesc cu voce tare. Multi zic ca da rezultate mai bune, dar mie mi se pare total invers. Ma concentrez la altceva, nu la ce citesc.
  Din ce vad aici asta ne-ati sfatuit si voi, deci posibil sa am dreptate:D
  Oricum mai am 2 examene si scap, restul de 4 le-am luat.

 2. interesante aceste tehnici de invatare si bine venite pentru cine inca nu are un stil propriu de a invata,insa cred ca fiecare avem stilul propriu de a invata.In privinta suplimentelor naturale in anii 50 -60 la scoala copii primeau fiole cu ulei de peste pentru a putea memora mai usor si pentru oxigenarea creierului.

 3. Stiam si eu cateva din aceste sfaturi, dar nu m-am gandit niciodata la ele intr-un mod atat de organizat. Mi-a placut tare mult sfatul referitor la privirea periferica, am incercat si eu, dar trebuie sa mai exersez.

 4. Foarte original. Copiat de aici: http://www.wikihow.com/Read-Faster
  Meritul Dvs este traducerea. De fapt asta invatam mereu in tara asta. Sa ne atribuim fapte inventate, gandite, muncite, transpirate … de altii. Avem destule exemple. E unu Ponta, mare procuror… mare prim-ministru… dar si bun copiator. Pardon, l-au aranjat.

 5. Chiar am încercat aceste sfaturi, si pot sa spun ca sunt adevarate! Eu mereu luam cate o pauza dar la cam doua ore si de cam 2-3 minute. Serios, functioneaza! Mai ales acela: ,,Mareste constant viteza cu care cituesti”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.