De ce este important să citeşti (măcar) o carte despre manipulare

Când te hotărăști să citești cărţi de manipulare descoperi destul de repede că există unele cărţi care folosesc un limbaj de specialitate, mai greu accesibile, dar că o parte dintre cărți sunt accesibile cititorului obişnuit.

Mai ales când vine vorba despre diferenţierea unor termeni de genul manipulare, persuasiune, convingere, de cele mai multe ori explicațiile sunt pur tehnice. Este mult mai important să cunoști exemple de tehnici de manipulare, lucruri concrete care te poate ajuta în viața de zi cu zi.

tehinici de manipulare bogdan ficeac, imporanta cititului, carte despre manipulare

Manipularea, un cuvânt pe care mulţi îl evită pentru că este considerat negativ şi neprietenos. Asta creadea și un fost coleg de facultate până când l-am convis să citească Tehnici de manipulare. O carte mică, plină cu exemple pe care le-a și recunoscut în viața de zi cu zi. Uite cum s-a întâmplat.

În anul I de facultate am stat în cămin. Foarte entuziasmat, am venit pregătit cu multe cărţi. Am zis că acum voi avea timp să recuperez lectura pe care o pierdusem în ultimul an de liceu când am fost concentrat asupra unor examene de absolvire/admitere.

Cele aproximativ 10 cărţi pe care le-am adus cu mine nu au fost deschise până târziu în semestrul doi. Viața de cămin a fost plină de surprize. Dacă nu aţi stat la cămin, probabil este greu să vă imaginaţi cât de falsă ese ipoteza că vei avea timp să citești cărţi despre manipulare.

Timpul a trecut, și la un un moment dat, unul dintre colegi, mi-a cerut detalii despre cartea pe care tocmai o terminasem de citit. I-am explicat cam în ce constă şi mi-a cerut-o puțin.

De la răsfoire, a trecut la o lectură rapidă, iar în cam două ore a ajuns să o termine. Un record aş spune eu, având în vedere că persoana nu era un degustător de lectură. Pentru el, probabil a rămas singura carte citită din scoarţă în scoarţă în facultate.

Reacţiile însă au fost din cele mai diverse: recunoaşterea unor metode de manipulare folosite de unii, deschiderea unor perspective, posibilitățile deschise în a folosi un astfel de comportament.

În concluzie, consider absolut importantă citirea unei cărţi despre manipulare, mai ales în vremurile aceastea, unde răspândirea informaţiilor este din ce în ce mai ușoară. „Knowledge is power”, iar cunoscând tehnicile de manipulare, poţi evita rolul de figurant din viaţa ta.

Tu citeşti cărţi de manipulare? Ce titluri de cărţi?

26 de comentarii la „De ce este important să citeşti (măcar) o carte despre manipulare”

 1. Nu mi se pare o idee destul de buna sa citesti o carte despre manipulare, mai bine ai incerca „Secretele Succesului” de Dale Carnegie

  1. Intr-adevar, „Secretele Succesului” de Dale Carnegie (in engleza „How to win friends and influence people”) este o carte care merita daca vrei sa devii un om mai bun.
   Multumim pentru recomandare (aceasta carte este sugerata ca lectura si de Warren Buffett)

 2. nu stiu daca este o idee buna, poate chiar o idee proasta, ca altfel incepi si tu sa manipulezi si fara sa vrei incepi sa creezi un sentiment de protectie, prin care te evita cei ce sunt manipulati (daca sunt oameni cu personalitate)

  1. Tocmai ce spuneam si in articol. Manipularea are o aura negativa din motive mitice probabil
   In plus, daca citesti o carte despre manipulare, nu inseamna ca vei convinge persoanele sa faca doar ce vrei tu :)
   Este mai bine pentru dezvoltarea ta personala sa stii ca exita metode de a induce un anumit comportament. Acest lucru poate fi benefic atat ca defensiva cat si ca ofensiva.

   Sunt sigur ca in contact cu oamenii cu personaliate vei avea o atitudine corespunzatoare.

  2. Chiar tu incerci sa manipulezi pron acest răspuns. De ce sa nu fie bine sa?citesti despre manipulare? E bine sa sti de toate mai es ca numarul manipulatorilor a crescut. Recomand citirea Cestor carti

 3. ignorata e o virtute in Romania. oamenii nu se intreaba „de ce” si asta e cel mai grav pacat al existentei. totul se rezuma la mancare, somn si distractie. prea bun postul pentru obiceiurile actuale.

 4. Cred ca majoritatea inteleg care este diferenta dintre manipulare si convingere, aceasta ar fi ca prin manipulare esti indrumat spre ceva ce tu nu esti convins dar nu stii asta.

 5. Buna ziua, vad ca inca sunteti activi in comentarii, pe cand si un nou post? Am citit intotdeauna cu placere dar de atata timp nu mai este niciun post nou.

 6. Felicitari in primul rand pentru articol si pentru subiectul tratat!
  Totusi consider ca sunt necesare toate definitiile rigide din carti. Pentru a intelege tehnicile si mai mult, pentru a le putea depista la altii sau pentru a le putea aplica, este necesar sa stii diferenta intre persuasiune, persuadare, intre a convinge pe cineva si al manipula.

  Manipularea are aceasta aura negativa din motivele date de numerosi autori. In primul rand definitia data: manipularea este un tip de influenţă socială care urmăreşte schimbarea percepţiei sau comportamentului celorlalţi cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.
  Ai dreptate in schimb cand spui ca in cartile mai recente se pune accent pe manipularea ca tehnica de marketing, de convingere si poate ajungand la un nivel mai accesibil noua nu mai are sensul de a face „prostimea” sa joace dupa placul tau.

 7. Decat sa citim astfel de carti nu mai bine punem noi manuta si citim Biblia? decat sa ne lasam manipulati de popi si de anumiti oameni nu mai bine descoperim singuri adevarul ? de ce ne place mereu sa ne lasam condusi de unul sau de altul ? nu cumva pentru ca sa putem da vina pe ei daca nu au dreptate…

 8. Intodeauna este bine sa cunost diversele pericole ce le poti intalni in viata, cu atat mai mult acum cand mai toti din jur sunt caini.Mai bine inselator decat inselat pana la urma

 9. Important este sa citesti! Altfel, nu-ti ramane decat sa ramai la coada vacii. Nu ca acest lucru ar fi rau. Tara are nevoie si de oameni care sa lucreze in agricultura.

 10. Ai putea sa imi recomanzi mai multe carti despre manipulare si ordinea in care sa le citesc pentru a intelege mai usor si mai bine manipularea in sine? Multumesc!

  1. Buna Nina,

   Multumesc pentru comentariu.

   Din punctul meu de vedere o carte buna despre manipulare este cea scrisa de Robert. B. Cialdini – Psihologia persiuasiunii
   Cred ca ar trebui sa incepi cu asta.

   Desi nu este o lista de carti care se poate potrivi pentru oricine, as fi curios cum ti s-a parut carte de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.