Când începi să cauți cărţi despre manipulare descoperi destul de repede că există unele accesibile cititorului obişnuit, dar că există și unele cărţi care folosesc un limbaj de specialitate. Când vine vorba despre diferenţierea unor termeni de genul manipulare, persuasiune, convingere, de cele mai multe ori nu ne interesează explicaţia tehnică. Este mult mai important să cunoști exemple de tehnici de manipulare, lucruri concrete care te poate ajuta în viața de zi cu zi.

Legătura cu cărţile de manipulare (un cuvânt pe care mulţi îl evită pentru că este considerat negativ şi neprietenos) este că suntem mereu bombardaţi cu diferite informaţii tocmai pentru a avea un comportament previzibil. Diferenţe strict teoretice, nu sunt în măsură să le fac aici, ci vreau să povestesc de ce este important să citeşti o carte despre manipulare indiferent de ocupaţie.

În anul I de facultate am stat în cămin. Foarte entuziasmat, am venit pregătit cu multe cărţi – total academic. Am zis că acum voi avea timp de ceea ce pierdusem în ultimul an de liceu când am fost concentrat asupra unor examene de absolvire/admitere. Total fals.

Cele aproximativ 10 cărţi pe care le-am adus cu mine nu au fost deschis decât târziu în semestrul doi. Important este că le-am citit, deşi activitatea din cameră nu era în concordanţă cu lectura mea. Dacă nu aţi stat în cămin, probabil este greu să vă imaginaţi ce privire aveau colegii când citeam în cameră cărţi despre manipulare.

Cu toate acestea, la un moment dat, unul dintre colegi, mi-a cerut detalii despre o carte. I-am explicat cam în ce constă şi mi-a cerut-o pentru a o răsfoi. De la răsfoirea, a trecut la o lectură rapidă, iar în două a ajuns să o termine. Record aş spune eu având în vedere că persoana în cauză nu era un degustător de lectură. Probabil a rămas singura carte citită din scoarţă în scoarţă în facultate. Reacţiile sale au fost din cele mai diverse: recunoaşterea unor metode de manipulare folosite de unii, deschiderea unor perspective, posibilitatea de a folosi un astfel de comportament.

În concluzie, consider absolut importantă citirea unei cărţi despre manipulare, mai ales în vremurile aceastea, unde obţinerea informaţiilor, manipularea lor este esenţială pentru a te impune. „Knowledge is power”, iar cunoscând tehnicile de manipulare, poţi evita rolul de figurant din viaţa ta.

Tu citeşti cărţi de manipulare? Ce titluri de cărţi?